Evo šta je gradonačelnik rekao Kinezima

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković upoznao je u sredu kineski medicinski tim, koji je boravio u poseti vranjskoj bolnici, sa preduzetim merama lokalne samouprave na suzbijanju i sprečavanju širenja virusa COVID-19.

Milenković je istakao "pravovremenu reakciju Gradskog štaba za vanredne situacije" koji je, kako je kazao, "doneo mere prevencije i zaštite od koronavirusa, istog dana po proglašenju vanrednog stanja" na području Srbije.

- Tokom trajanja vanrednog stanja imali smo kontrolisanu i stabilnu situaciju, pre svega sprovođenjem mera prevencije i dezinfekcije, kao i angažovanjem volonterskih timova za pomoć osobama starijim od 65 godina - naglasio je Milenković.

On je kazao da se od kineskih stručnjaka čuli da je "neophodno sprovoditi dugoročne mere koje su pre svega usmerene na testiranje".

- A sve s ciljem otkrivanja eventulanih virusonoša i asimptomatskih pacijenata - rekao je gradonačelnik.

KINESKI INFEKTOLOG: Efikasna reakcija

Infektolog prof. dr Lin Binglijang ocenio je u sredu u Vranju da je prva faza borbe sa virusom "uspešno okončana i da je sada potrebno "da se održi stabilnost kako bi epidemiološka krivulja potpuno pala".

- Vaša lokalna samouprava efikasno je reagovala u svim okolnostima epidemije. Najnoviji slučaj pokazuje da je izolovano žarište otkriveno na vreme i vrlo brzo stavljeno pod kontrolu i to je najbolji način u borbi sa epidemijom do njenog potpunog gašenja - rekao je on.

Direktorka ZDravstvenog centra Vranje Ljilana Antić naglasila je da se lekarsko i medicinsko osoblje u Vranju "trudilo da iskustva kineskih kolega primeni kod zaraženih sugrađana".

- Trenutni pacijenti u vranjskim COVID bolnicama uglavnom su sa lakšom kliničkom slikom - kazala je ona.

U toku dana delegacija kineskih stručnjaka održaće i sastanak sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje Vranje.

Najnovije vesti