Eterična ulja i njihova primena za masažu

Marketinški tekst

Lekovito bilje se koristi na različite načine. Može se čak reći i da je svaka biljka lekovita na neki način. O tome svedoče dnevnici starih lekara i priručnici iz narodne medicine. Na koji način se lekovito bilje može primenjivati kroz masažu, o tome možete pročitati u ovom tekstu.

Šta su eterična ulja?

Eterična, ili još bolje rečeno etarska ulja, kako je to definisano u srpskom jeziku su ulja koja se dobijaju iz korena, lista, cveta, semena i drugih delova biljke. Njihova osnovna karakteristika je da su veoma jaka, tj. izrazito intenzivnog mirisa, a dobijaju se kroz proces parne destilacije. O njihovoj lekovitosti su pisali mnogi, mada je mali broj kliničkih ispitivanja sproveden na ovu temu. Pa ipak, možda je najpoznatije ispitivanje švajcarskog fizičara Paracelzusa koji je pisao o upotrebi etarskih ulja u medicini.

Postoji veliki broj eteričnih ulja čiji se destilati izvlače iz različitih delova biljaka, ali ćemo se u ovom tekstu fokusirati na one koja su dobra za masažu.

Kako se eterična ulja primenjuju kod masaže?

Ova ulja se gotovo obavezno koriste kod masaže, i to kod svih vrsta masaža. Postoje čak i tzv. ulja za masažu, koja su veoma popularna i mnogi ih svakodnevno koriste, a da pritom ne znaju da je reč o eteričnim uljima, ili u najvećem broju slučajeva kombinaciji, tj. miksu različitih eteričnih ulja.

Kod pripremanja ovih ulja, najčešće se dodaju hladno ceđena ulja i to ona koja nemaju nekakav karakterističan miris, poput Jojobe, iz prostog razloga što su sama eterična ulja prejaka da bi se nanosila direktno na telo. Koncentracija eteričnih ulja zavisi od toga na koji način želite da ga primenjujete. Recimo, ako je reč o masaži celog tela, onda se koristi samo 5% eteričnog ulja. Na koži lica ta koncentracija mora da bude još manja - do 2.5%, dok se prilikom nanošenja na malu površinu sme aplicirati i do 50% eteričnog ulja.

Dakle, kombinacija eteričnih i baznih ulja se nanosi na telo, a onda pokretima stručnog masera aplicira na određene delove tela, u zavisnosti od vaših želja i potreba. Naravno, podrazumeva se da to mogu da rade samo stručna lica, a takođe i da masažu ne možete aplicirati sami sebi, izuzev ako je reč o nogama, ili šakama, a čak i tada bi bilo najbolje da se opustite i ostavite profesionalcima da rade svoj posao.

Aromaterapija i masaža

Eterična ulja se u stvari mogu primenjivati na dva različita načina. Onaj osnovni podrazumeva fizikalnu masažu, gde se eterična ulja nanose na telo, a zatim utrljavaju i tako unose u organizam. Ona zatim sama pronalaze svoj put do onih mesta gde su neophodna, ako je recimo reč o nekoj povredi ili bolu koji želite da neutrališete ili umanjite masažom. Primer su recimo sportske povrede ili potreba za ublažavanjem bolova u mišićima, kada mogu da pomognu kvalitetne sportske masaže u kombinaciji sa eteričnim uljima.

A drugi vid primene eteričnih ulja je kroz aromaterapiju, gde se ulja apliciraju kroz difuzore koji zatim šire miris koji udišete, te na taj način dolazi do uticaja na psihičko stanje čoveka, jer receptori koje svako od nas ima u svojim nozdrvama nepogrešivo prenose ove mirise što pozitivno utiče i opušta bez obzira na to da li ste u ovaj tretman ušli sa manje ili više stresa. Kod aromaterapije je bitan svaki detalj ambijenta u kome se nalazite, a takođe i muzika, pa se preporučuju blagi ambijentalni zvuci koji dodatno utiču na opuštanje vaše psihe.

Koja eterična ulja se najčešće koriste?

Ulje koje se najviše koristi kod svih vrsta masaža je svakako etarsko ulje od mente, tj. od nane. Ono sjajno deluje na opuštanje mišića nogu i ruku, a posebno je efikasno kod tretiranja upale mišića. Može se koristiti i kao aromaterapijsko ulje, a u tom slučaju ono deluje i na ublažavanje upale sinusa i pomaže kod otklanjanja migrena i glavobolja. Ono ima prijatan i osvežavajući miris koji nam je svima poznat jer se nana često upotrebljava i kao čaj za lečenje svih vrsta prehlada, itd. Reč je svakako o jedinstvenom eteričnom ulju koje kao što vidite ima višestruku namenu.

Lavanda kao eterično ulje ima veoma prijatan miris i lepu boju i veoma je popularna u poslednje vreme. Ono je izuzetno dobro za masažu solarnog pleksusa i tabana kod nesanice. Etarsko ulje Limuna ima snažno antioksidantno dejstvo i pospešuje cirkulaciju i razgradnju toksičnih materija. Koristi se i kod anticelulit masaže, a može se koristiti kroz difuzer ako želite da osvežite prostor.

Pored toga, postoje i mnoga druga etarska ulja koja pozitivno utiču na neke druge segmente zdravlja. Ulje đumbira recimo takođe pomaže kod tretiranja upale mišića, jer kao što znate đumbir ima tu svoju ljutinu, koja pozitivno utiče na ublažavanje bola ako ga aplicirate na ispravan način. Tu su i ulje štapića cimeta koje čak snižava nivo šećera u krvi.

Zato vam predlažemo da dodatno istražite ovu temu, jer postoje eterična ulja za sve moguće boljke, koje razume se možda nećete izlečiti, ali će vam veoma brzo pomoći kod ublažavanja bola i poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

Najnovije vesti