Esnaf traži povratak pozorišnog života na daske koje život znače

Vranje/Niš - Nedvosmislena podrška nadležnim institucijama u iznalaženju rešenja za obnavljanje rada institucija kulture, a pre svega pozorišta pružena je na prvom zajedničkom sastanku dve pozorišne asocijacije održanom u Narodnom pozorištu u Nišu.

Reč je o asocijacijama koje okupljaju 29 teatarskih kuća iz Vojvodine, centralne Srbije i pokrajine KIM, kao i 42 pozorišna festivala izvan Beograda.

Sastanku je u ime Pozorišta Bora Stanković u Vranju prisustvovao Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac.

- Tema sastanka bila je aktuelna situacija u vezi sa pandemijom izazvanom koronavirusom i mogućnostima organizacije i realizacije pozorišnog života u našoj zemlji.

Pozdravljajući inicijalni predlog za rad konstatovano je da predložene mere u cilju redovnog i nesmetanog rada pozorišta u određenoj meri zahtevaju korekciju, uzimajući u obzir specifičnosti ambijenta i tehničke opremljenosti domaćih teatara - naveo je Jovanović.

Asocijacije su istakle "uverenje da pozorišta nisu ništa ugroženija nego ostala mesta javnih okupljanja".

- Uz primenu navedenih preventivnih mera naš rad svakako bi doprineo duhovno bogatijem životu i afirmaciji umetničkih i kulturnih vrednosti - navedeno je.

Između ostalog, na sastanku je razmatran i čitav niz drugih problema, organizacionog modela i prirode funkcionisanja srpskih pozorišta, te neophodnost standardizacije svih aspekata kompleksnog bića teatra.

O detaljima i konkretnim predlozima javnost i nadležne institucije biće informisane nakon definisanja jasnih smernica i predloga.

Prvi sastanak Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" i profesionalnih pozorišta Vojvodine potvrdio je značaj zajedničkog nastupa i definisanja problema, kolegijalnost i odavno uspostavljenu solidarnost pozorišnih umetnika.

Najnovije vesti