ELEMENTI i novi dečji svet mašte, znanja i kreativnosti (FOTO)

U Vranju je u petak uveče otvoren Centar za edukaciju i usavršavanje „Elementi“, osmišljen za decu koja bi vreme van škole i vrtića provodila na kreativan način. Za uzrast od šest do deet godina predviđen je produženi boravak, a za decu od pet do petnaest godina kreativne radionice.

Tatjana Petrušijević, voditeljka programa produženog boravka, kaže da je celokupan program osmišljen kako bi deci pružila pomoć u savladavanju školskih zadataka, prihvatanju radnih i stvaralačkih navika.

- Sa decom u centru učimo, ali ne na klasičan način, već sprovođenjem Montesori metode. Mi kao edukativni centar imamo pravo da koristimo elemente te metode, a to znači korišćenje svih materijala za rad koji će deci olakšati učenje.

Ta metoda podrazumeva i posebne načine ophođenja učitelja sa detetom, gde učitelj više nadgleda detetov rad i pomaže samo kada dete ne može samo da se snađe – rekla je Petrušijević na prezentaciji programa novog centra.

Vaspitači i deca zajedno stvaraju znanje, korišćenjem elemenata Montesori metode koja podrazumeva istraživanje, orijentaciju, red, maštu, kretanje, rad, ponavljanje, preciznost, usavršavanje, komunikaciju, dok će deca na radionicama svoja saznanja usavršavati.

- Naš kreativni tim „Elementi“ čine ljudi od integriteta i majstori svog zanata. Imamo sertifikovane Montesori učitelje koji će raditi sa decom u dnevnom boravku, zatim diplomiranog defktologa-surdologa za decu sa govorno-jezičkkim smetnjama, diplomiranog slikara, nastavnicu likovne kulture, glumce, modne kreatore, ilustratore i dizajnere za strip i kompjutersko crtanje, novinarku koja će učiti decu kako da stvaraju i konzumirati medijski sadržaj. U našem timu imamo i pedagoškinju i instruktorku joge, matematičara i osobu koja vodi klub mladih mama i beba – navodi Petrušijević.

U novom edukativnom centru, prema njenim rečima, uči se slobodno na radionicama srpskog jezika, matematike, mentalne aritmetike, šaha, kosmičkog znanja, filozofije za decu, filolaba (učenje engleskog i francuskog jezika), umetnosti čula, mentalne gimnastike.

- Stvaralačke radionice za decu od 5 do 15 godina podrazumevaju likovni studio, pripremne časove za polaganje završnog ispita iz matematike i srpskog jezika, vajarsku radionicu, glumačku i novinarsku radionicu, Filolabov teatar (pozorišna radionica na engleskom i francuskom jeziku), jogu za decu, arhidizajn – ističe ona i dodaje da su za decu koja borave u centru predviđena dva ili tri obroka (doručak, užina i ručak), zavisno od perioda koji provode u toku dana, između 8 i 17 časova.

Edukativni centar 26. 27. i 28. februara nudi besplatne boravke za sve zainteresovane koji žele da se uvere u kvalitet ovih programa.

- Volimo da radimo sa decom i u tome smo nesebični – zaključuje Petrušijević.

Upis traje tokom cele godine, a sve informacije mogu se dobiti putem telefona 065/94-20-200, 064/588-14-63 ili 017/74-20-200

Edukativni centar se nalazi u Ulici Nemanjinoj 1A u Vranju.

Najnovije vesti