Ekološki ustanak i zabrinuti medicinari: Ko će lečiti Vranjance

Iz Ekološkog ustanka u Vranju saopšteno je da je ovom pokretu obratilo više zdravstvenih radnika koji, kako se navodi, "izražavaju veliku zabrinutost zbog dešavanja u Zdravstvenom centru Vranje".

Iz Ekološkog ustanka navode da javnosti prenose opravdanu zabrinutost tih medicinara i upozoraju građane "na ono što ih čeka vrlo brzo".

"Uništavanje zdravstvene zaštite traje više decenija, ali poslednjih deset doživljava svoj vrhunac.

Iako se na čelu grada nalazi doktor, koji na mestu gradonačelnika dolazi upravo iz Opšte bolnice koja je deo Zdravstvenog centra, propadanje i uništavanje je uzelo maha baš u vreme vlasti doktora Slobodana Milenkovića, odnosno SNS-a", navodi se u saopštenju.

Iako je Zdravstveni centar pod ingerecijom Ministarstva zdravlja, dodaje se u tekstu, "svojim autoritetom kao lekar specijalista mogao je da utiče savetodavno i intervencijom u Ministarstvu da do propadanja Zdravstvenog centra ne dođe".

"Nažalost, morao je da se pokorava sekretarovim željama iz Surduluce.

U poslednjoj deceniji došlo je do urušavanja kadrovske strukture, lekara specijalista, neuropsihijatara, psihijatara, ginekologa, urologa, a među njima je i gubitak lekara specijalista medicine rada.

Gasi se rad svih sistematskih i preventivnih pregleda i izdavanje lekarskih uverenja sa posebnim uslovima rada za nošenje i posedovanje oružja, vozačkih dozvola i dr.

Da podsetimo da po zakonu građani imaju pravo na sistematske preglede jednom godišnje, a vrste pregleda i vrste usluga zavise od broja godina.

Ogromne količine novca se slivaju u privatne domove zdravlja, jer se pregledi ne obavljaju u Domu zdravlja Vranje iako svakog meseca izdvajamo novac za zdravstveno osiguranje.

Za obnavljanje zdravstvenog kadra potrebno je minimum pet godina.

Ako se znalo da ćemo ostati bez specijalista - šta se čekalo?

Od februara 2024. godine Medicina rada ostaje bez lekara specijalista i kao takva neće moći više da postoji.

Kruže priče da će se pripojiti Službi opšte medicine.

Da li je rešenje u angažovanju lekara koji su odavno u penziji ili specijalizacija za mlade lekare?

Postavlja se pitanje ko će u tom vakuumu lečiti pacijente iz privrede.

Zaustavlja se izdavanje lekarskih uvrenja iz kojih Dom zdravlja ima čistu korist.

Ovako će korist imati isključivo privatni domovi zdravlja.

Postavlja se i pitanje validnosti lekarskih uverenja izdatih od lekara u privatnoj praksi.

Privatni domovi zdravlja nemaju uvid u karton i istoriju bolesti pacijenata.

Na osnovu čega će se onda izdavati lekarska uverenja profesionalnim vozačima i uverenja za nošenje i posedovanje oružja?

To realno dovodi sve nas u opasnost.

Inače, ove anomalije traju duži niz godina.

Nekada je na vratima za izdavanje lekarskih uverenja stajalo da je obavezan izvod iz zdravstvenog kartona kod izabranog lekara iz drugih opština Pčinjskog okruga, a prilikom izdavanja uverenja za profesionalne vozače i obezbeđenje bez ili sa nošenjem oružja.

Sada tog obaveštenja nema, a lekarska uverenja u Domu zdravlja se gotovo više i ne izdaju.

Famoznim zakonom o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru ostajemo bez lekara, pogotovu bez lekara specijalista.

U međuvremenu je data mogućnost volonterskih specijalizacija, a nakon završene specijalizacije lekari nemaju obavezu da ostanu i rade u našim ustanovama.

Oni su oberučke prihvaćeni u svim razvijenim zemljama, jer dobijaju lekare specijaliste bez uloženog dinara u njihovo školovanje i usavršavanje.

Da naglasimo da je ovaj famozni zakon donet u vreme dolaska na vlast SNS-a.

Priča o zgradama i izgradnji najsavremenijih bolničkih centara, najbolje dijagnostike, ne vredi ničemu jer nema ko da radi, ne samo na najsavremenijim aparatima nego ni na onim starim nekoliko decenija.

Zdravstveni centar čine Dom zdravlja i Opšta bolnica.

Zajedničko za obe ustanove je da nemaju kadar.

Zdravstveni centar ima i sopstvene prihode.

Sem lekarskih uverenja kojih se odriče u korist privatnika, tu je i izdavanje u zakup nepokretnosti, kao i naplata participacije.

Prihodi ove ustanove se slivaju na račune poverilaca, jer je Zdravstveni centar u blokadi od 2016. godine.

Dugovanje na dan 26.12.2023. iznosi neverovatnih 342,7 miliona dinara.

Pored toga, velika su dugovanja i prema zaposlenima koji preko suda moraju da ostvaruju svoja prava, pa na to treba dodati i sudske troškove i kamate.

S obzirom na to da zapisleni dobijaju sudske presude, znači da rukovodstvo Zdravstvenog centra ne donosi zakonite odluke.

Zato dragi sugrađani zapitajte se kuda nas vodi rukovodstvo Zdravstvenog centra?

Moraćemo da se lečimo u privatnim domovima zdravlja, ako imamo para da platimo, a ako nemamo neka nam je Bog u pomoći!

Propadanje Zdravstvenog centra ne sme da stane, kao ni SNS vlast i kadrovi koje oni postavljaju.

Po samoj priči zaposlenih kadriranje i zapošljavanje se obavlja u Surdulici, uz saglasnost čoveka koji je položio sedam ispita u jednom danu.

Prednost je što veća poslušnost, pokornost, poltronstvo i članska karta SNS-a.

Čak i gradonačelnik koji je i sam lekar specijalista mora da klima glavom i aminuje ono što se naredi.

Članska karta SNS-a, odlazak na mitinge i prikupljanje kapilarnih glasova je presudno za dobijanje rešenja, kako doktora, tako i medicinskih sestara, administrativnih radnika, čistačica, pa do direktora ili načelnika nekog odeljenja", navodi se pismu koje su javnosti uputili Ekološki ustanak Vranje i, kako se navodi, "zabrinuti dugogodišnji, vredni i savesni radnici Zdravstvenog centra, koji su želeli da ostanu anonimni, uz konstataciju da je "razumljivo" zašto ne saopštavaju svoja imena.

Prema podacima iz samog Zdravstvenog centra u Vranju, sedamdesetak lekara-specijalista u narednih pet godina otići će u penziju.

Komentari

Заслужено је све то,после деценијске пљачке истог тог здравственог центра сад је за све касно

Svi koji se "ustoliče" brinu se samo za njih i za nikog drugog. Oni da ućere, dok su u mogućnosti a šta će sutra biti nikog ne zanima. Još žalosnije je što ovakvo stanje nije samo u Zdravstvu već u svim državnim institucijama. Sve je trulo a svi samo kukaju i ništa ne preuzimaju da se bilo šta promeni. Možda nam tako i treba!

Ponovicu po ko zna koji put-ne lece zgrade, masine, nikad vidjeno ulaganje vec ljudi, lekari...a njih nema i nece ih ni biti jer se u njih ne ulaze. Ne ulaze se u lekare vec u masine tako da kad odete u bolnicu, slobodno se divite zgradama, masinama, mamografima, rezonanci, krevetima, prekvalifikovanim sestrama ili bolje receno frizerkama, kasirkama a lekare necete moci vise ni privatno da nadjete, otisli su u beli svet !

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...