Edukacija o zaštiti životne sredine preko potrebna

Edukaciju o ekologiji i njenom značaju u Gimnaziji Bora Stanković u Vranju smatraju preko potrebnom, a ostvaruju je kroz prezentacije, tribine, seminare i projekte.

- Građani nemaju dovoljno znanja, a ni motivacije za zaštitu životne sredine.

Što se tiče selekcije otpada, to je nešto vrlo malo što svako od nas može da pruži, a što je za životnu sredinu i te kako značajno – ističe za Vranje News profesorka biologije i eko koordinatorka u gimnaziji Gordana Nikolić.

Eko kviz pod sloganom "Znanjem čuvamo planetu", podseća ona, održan je u aprilu, treću godinu zaredom.

- Tradicionalno smo i ove godine održali Eko kviz, takmičenje na nivou srednjih škola.

Želeli smo da podignemo nivo ekološke svesti o očuvanju životne sredine i da pokažemo kako znanjem možemo čuvati planetu.

Sa ovom manifestacijom ćemo nastaviti i ubuduće i potruditi se da naredne godine Eko kviz podignemo na republički nivo – rekla je Nikolićeva.

Ono što je najvažnije, dodala je, učenici pokazuju interesovanje, kako za kviz, tako i za sve vannastavne aktivnosti u okviru škole u vezi sa ekologijom.

- Kao profesor, zaista sam zadovoljna njihovim učešćem i angažovanjem.

Dobrovoljno se javljaju da održe radionice i prezentuju određenu temu iz ekologije.

Podelimo svima zadatke i znamo da organizujemo uspešan timski rad.

Ponosna sam na njih jer je to grupa učenika koji stvarno žele da unesu promene.

Ne samo u lokalnoj zajednici, već i šire – zaključuje Nikolićeva.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti