Dveri: Vranje gubi status grada zbog smanjenja broja stanovnika

"Grad Vranje neće još dugo biti grad", konstatuju u ponedeljak u pisanom saopštenju iz Gradskog odbora Pokreta Dveri u Vranju.

Dverjani poručuju da na tvrdnju iz prve rečenice "ukazuju rezultati najnovijeg popisa stanovništva, prema kojima se broj stanovnika između dva popisa smanjio za 8.266.

Podsećaju da je na području grada Vranja, po popisu iz 2011. godine, živelo 83.524, a danas 75.258 stanovnika.

"To što ćemo zbog ovog podatka, eventualno, izgubiti status grada, najmanji je problem za građane (uskoro stanovnike varošice).

Mnogo veći problem je što u Vranju čvrsto drže vlast oni koji su odgovorni za ovakvu demografsku katastrofu", navode iz Pokreta Dveri u Vranju.

Smatraju da su "i sadašnja, i prethodna vlast svojom katastrofalnom politikom regionalnog razvoja jug Srbije prepustili siromaštvu, nesposobnim i nekompetentnim lokalnim političarima koji se bogate dok su građani i jug pali u bedu".

"Umesto da razvija i ulaže u jug Srbije, koji je brana prema lažnoj državi Kosovo, vlast je učinila sve za depopulaciju i osiromašenje juga Srbije i Vranja kao njegovog centra.

Nema nijednog projekta od nacionalnog značaja, deci u Vranju i na jugu ne daju se ni besplatni udžbenici, ni novčana pomoć, a domaći privrednici i preduzetnici juga Srbije su uvek poslednji na listama za dodelu državne pomoći.

Potpuno promašena politika povećanja nataliteta, u kombinaciji sa katastrofalnim životnim standardom i pogubnom strategijom razvoja privrede kroz benificije stranim investitorima, dovela je do toga da se Vranje polako pretvara u (što reče jedan čovek) Čekaonicu za Šaprance", piše u saopštenju.

Najtragičnije je, dodaju Dverjani, "što se ništa od ovoga nije desilo iznenada".

"Na ovaj problem Srpski pokret Dveri ukazuje od svog osnivanja.

Dveri smatraju da samo primena mera ekonomske i socijalne politike iz programa ove stranke, kao i porodična politika koju će doneti nova vlast mogu da jug Srbije otrgnu iz bede i beznađa.

U suprotnom, nije teško predvideti koliko će stanovnika naša varošica imati u budućnosti.

Dovoljno je pogledati broj članova Srpske napredne stranke, jer na kraju, će verovatno samo oni ostati da ovde žive", zaključuje se u saopštenju Dveri Vranja.

Komentari

Mene je stranka zaposlila i iskreno boli me briga za druge. Jadno je sve ovo ali je tako kako je. Snadji se pa zivi, bio sam i ja u istoj situaciji kao i vi ali, ne volim sns ali smo ga nadrljali.

Najnovije vesti