Dveri Vranja: Ukidanje Škole roditeljstva u ZC atak na natalitet Vranjanaca

Srpski pokret Dveri u Vranju oglasio se u petak saopštenjem u kome se kaže da su u tom odboru "dužni da reaguju povodom informacije da je, odlukom v.d. direktorke Zdravstvenog centra (ZC) Vranje Ljiljane Antić, u vranjskom Domu zdravlju ukinuta "Škola roditeljstva", namenjena, pre svega, mladim bračnim parovima radi njihove pripreme za buduće odgovorno roditeljstvo".

- Podsećamo javnost da je "Škola roditeljstva" u Vranju osnovana i promovisana od strane Ministarstva zdravlja, u saradnji sa fabrikom vode "Rosa voda", juna 2016. godine.

Ta fabrika je adaptirala i opremila adekvatne prostorije za normalan rad ove škole.

Škola roditeljstva je postala zanimljiv i aktuelan način besplatnog obrazovanja trudnica i njihovih partnera koja je buduće roditelje edukovala i informisala o toku trudnoće, pravilnoj ishrani, zdravom načinu života u trudnoći, dolazaćem porođaju, periodu posle porođaja, dojenju, razvoju i nezi bebe.

Škola roditeljstva je dočekana sa velikim zadovoljstvom budućih mama i tata iz Vranja i okoline koji su u stručnom osoblju škole pronašli sigurnost i naučili kako da se snađu u novim ulogama.

Međutim, nerazumnim i anticivilizacijskim činom direktorke ZC ova zdravstveno–promotivna jedinica je ugašena, a budući roditelji ostali uskraćeni za odgovarajuću obuku i psihološku pripremu kod najsvetlijeg čina u njihovom životu – dolaska na svet zdravog potomstva - navode u saopštenju vranjski dverjani.

Oni su postavili otvoreno pitanje Ministarstvu zdravlja, "koje je pred kamerama lokalnih televizija i uz veliku pompu, osnovalo ovu Školu" - zašto toleriše ovakav zločin prema budućem najmlađem naraštaju u Vranju i okolini"?

- Da li je to još jedno "Potemkinovo selo" i režimska propaganda u Vranju u svrhu pribavljanja "kapilarnih" glasova i obmanjivanje građana?

Zašto o svemu tome ćuti lokalna vlast i gradonačelnik koji bi, kao doktor medicine, trebalo da najburnije reaguje na ovakvo ugrožavanje reproduktivnog zdravlja naše populacije u lokalu?

Zašto o tome ćute i ostali zdravstveni radnici u Zdravstvenom centru Vranje i zašto sada ne podignu svoj glas kod ovakvog očiglednog ataka na zdravlje budućih naraštaja?

Da li je zaista moguće da za rad i funkcionisanje ove Škole, koja se tiče unapređenja zdravlja budućih naraštaja i koje treba da bude prioritet svih prioriteta, nema finansijskih sredstava - pitaju iz vranjskih Dveri.

Dverjani podsećaju da su upravo oni, u okviru svoje stranke, "svojevremeno doneli Porodičnu deklaraciju kojom se zahteva od svih nivoa vlasti u Srbiji da pospešuje natalitet, obezbeđuju sve vidove zaštite za porodicu u celini i njene članove pojedinačno, da ohrabruju porodice sa više dece i podstiču zdrave stilove života".

- U tom smilsu, Deklaracija insistira, između ostalog, da sam vrh prioriteta zdravstvene zaštite treba da bude jačanje i proširivanje uloge savetodavnih centara pri medicinskim i obrazovnim institucijama na temu zaštite reproduktivnog zdravlja i pružanja podrške trudnicama.

Polazeći od ove naše Deklaracije zahtevamo jasne odgovore od Ministarstva zdravlja i lokalnih organa vlasti na sva postavljena pitanja i hitno reaktiviranje ove Škole na zadovoljstvo mladih roditelja, kao i sreće i zdravlja budućeg naraštaja u lokalu.

Pozivamo zdravstvene radnike da prevladaju svoj strah koji im je nametnut ovakvim bahatim ponašanjem, u svemu nesposobnog i neodgovornog rukovodstva ZC Vranje, reaguju i dignu svoj glas kojim će zaštiti svoj profesionalni status i ugled, a ujedno i pravo naših sugrađana na zdravo roditeljstvo - navodi se na kraju saopštenja Gro Dveri.

Komentari

Jao, ovo je strasno. Bruka. Dok nas bombarduju vestima o tome kako Slavica DJukic Dejanovic sprema novi zakon o podrsci porodici vidi sta rade ovi iz Vranja. A ja kupujem iskljucivo ROSU jer mi je uvek u mislima da pomazem nesto korisno za nase mlade porodice. Sram vas bilo.

Najnovije vesti