Dveri: Meteris ugrožava meštane dva sela

Iz Gradskog odbora Srpskog pokreta Dveri u Vranju saopšteno je da je delegacija ove političke stranke protekle nedelje obišla Deponiju Meteris, nakon više pritužbi meštana sela Ranutovac i Suvi Dol na dim koji se već izvesno vreme širi sa deponije.

Iz Dveri citiraju meštanina pod imenom Trifun sa kojim su se susreli na terenu.

- Deponija Meteris u Suvom Dolu nije nikakav ekološki projekat, već samo ograđeno, nezasipano i prepunjeno smetlište koje od sredine januara i gori.

Hiljade ptica, glodara i pasa lutalica prevrću po smetlištu tražeći hranu, raspirujući izvore zaraze čime ugrožavaju okolna naselja i sam grad Vranje, sa ne manje opasnosti od Pljačkovice, hteo to neko da prizna ili ne.

To je stvarnost koja asocira na Šaprance ili Bunuševac.

Smetlištu je istekao rok za korišćenje, te ostaje pitanje svih pitanja gradskim nameštenicima - šta će biti sa okolnim naseljima i stanovnimštvom u slučaju eksplozije metana - naveo je ovaj meštanin.

Saša Stanojković, koji se bavi uzgojem koza, rekao je delegaciji Dveri da je već "pretrpeo veliku štetu od deponije kojom se nesavesno rukovodi".

- Deponija je počela sa radom 2003. godine sa rokom eksploatacije od petnaest godina.

Dakle, 2018. godine je istekao rok kada je deponija trebalo da bude zatrpana i stavljena van funkcije.

Međutim, kao što možete da vidite, umesto da se deponija zatrpa kada količina otpada dođe u ravan sa zemljom ovde se odavno formiralo brdo sa kojeg vetar raznosi kese i drugi otpad kilometrima unaokolo.

Kese koje se raznose, koze prilikom ispaše pojedu pa dolazi do uginuća.

Više puta se desilo da mi koza ugine, a da joj veterinar, kako bi utvrdio uzrok uginuća, iz želuca izvadi veliku količinu plastičnih kesa - naveo je Stanojković u razgovoru sa Dverjanima.

Iz vranjskih Dveri zaključuju "da se sa rešavanjem ovog problema debelo kasni, jer je izgradnja ili adaptacija deponije ozbiljan, višegodišnji projekat, koji je trebalo da bude završen sa rokom isteka ove deponije, dakle 2018".

- A, on do dan danas nije ni pokrenut i pitanje je kada će uopšte doći na dnevni red.

Ako uzmemo u obzir da aktuelna vlast jedan park za čiju adaptaciju je potrebno par meseci ne može da završi već dve godine, jasno je da je bojazan meštana koji žive u blizini deponije Meteris više nego opravdana.

A, ni Vranje nije previše daleko - zaključuje se u saopštenju Gradskog odbora Dveri.

NAJAVLJENA INVESTICIJA

Još u decembru 2019. godine tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KfW ukupne vrednosti 11 miliona evra, za relizaciju projekata izgradnje regionalnih deponija u Vranju i Kruševcu. Za te dve deponije obezbeđena su još 22 miliona evra, što čini ukupno 33 miliona evra za izradu projektne dokumentacije i izgradnju regionalnih deponija za čvrsti otpad, saopšteno je tada iz ministarkinog kabineta. Meteris je prva sanitarna deponija u Srbiji, izgrađena u Suvom Dolu kod Vranja 2002. godine. Posle reciklaže radni vek joj je produžem za još četiri godine, a prvobitni je bio petnaest godina. Na deponiji "Meteris" odlaže se komunalni otpad iz 90 odsto domaćinstava u Vranju i okolnim selima, dnevno 250 metara kubnih. Od kako postoji sanitarna deponija uklonjeno je 180 smetlišta. Deponija je izgrađena po evropskim standardima sa idejom smeće se na kraju dana prekriva tankim slojem peska, da se spreči širenje neprijatnih mirisa, zaštiti životna sredina. Regionalne deponija na istom mestu trebalo bi da bude deset puta veća od sadašnje. Tu će se odlagati smeće iz svih sedam opština Pčinjskog okruga, najavljeno je.

Komentari

Kanalizacija u donjem delu grada se izliva, sahti nespravno stavljeni ili je nesto drugo to treba onaj ko se time bavi da pogleda napravi se bujica,recica I ne moze da se prodje a da patike ne budu pune...zaista da li moze neko da resi ovaj problem, pomozite gradu, pomozimo selu.

Najnovije vesti