Dvadeset dve godine od 5. oktobra: Bleda senka demokratskih promena

Vranje - Od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića, u sredu se navršavaju 22 godine.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije.

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspešno.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona.

Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara.

Povredjeno je 65 ljudi.

Posle 20 godina tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u zemlji.

Slobodan Milošević preminuo je 2006. godine u haškom zatvoru, a njegova supruga i bivša predsednica JUL-a Mirjana Marković preminula je 2019. u Rusiji, gde je ranije dobila azil.

U demonstracijama u Beogradu te 2000. učestvovala je i jedna grupa Vranjanaca.

Komentari

Iste njuške i dalje su na vlasti, provlače se godinama. Ništa nismo dobili. Više smo izgubili. Jednog smo sklonili ali su zato ostali njegovi verni ljubimci. Oni nam i dalje zagorčavaju život.

Najnovije vesti