Dva značajna književna događaja za Vranje: Lamija Begagić i Marko Tomaš u Borinoj kući

Književnici Lamija Begagić i Marko Tomaš biće gosti gradske Biblioteke Bora Stanković i Vranja u petak i subotu 27. i 28. avgusta, kada će održati književne večeri u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića.

Najpre će u petak 27. avgusta u 19 sati ljubitelji književnosti imati susret sa Lamijom Begagić.

Lamija Begagić (Zenica, 1980) autorka je tri zbirke kratkih priča Godišnjica mature (Sarajevo/Beograd, 2005), Jednosmjerno (Fabrika knjiga, Beograd, 2010), Bolji mi (Fabrika knjiga, Beograd, 2020) i romana U zoni (Fabrika knjiga, Beograd, 2016).

U koautorstvu sa Marinom Veličković napisale su priručnik Furam feminizam (Sarajevo, 2016) namenjen osnovnoškolkama i osnovnoškolcima.

Knjiga Furam feminizam, u izdanju Kreativnog centra, štamapana je u koautorstvu sa Anom Pejović.

Nedavno je ovaj izdavač objavio novu knjigu za decu Lamije Begagić 22 dvostiha o dvnošcima.

Urednica je i pokretačica magazina za predškolce i prvačiće Kolibrić, te članica redakcije magazina za pravednije obrazovanje Školegijum.

Aktivno piše i za nekoliko časopisa i portala u regiji kao što su Urban Magazin, Vox Feminae, lgbti.ba...

Godišnjica mature prevedena joj je na slovenački jezik.

Za svoj književni rad dobila je nekoliko priznanja i nagrada, među kojima i nagradu Fondacije Farah Tahirbegović.

Živi u Sarajevu.

U subotu 28. avgusta, pak, gost Vranja će na istom mestu u 19 časova biti Marko Tomaš, pesnik, kolumnista i autor jednog romana.

Objavio je devet samostalnih, tri grupne zbirke pesama i roman Nemoj me buditi.

U izdavačkoj kući LOM objavljene su mu četiri knjige poezije Varanje smrti (antologija prethodnih šest zbirki, 2014), Crni molitvenik (2015), Regata papirnih brodova (2016) i Trideset deveti maj (2018).

U Beogradu su mu objavljene i knjige Odrastanje melanholije (Kontrast, 2014), Kolodvor i paranoja (Književna radionica Rašić, 2015) i Pisma s juga (Književna radionica Rašić, 2019).

Pesme i tekstovi Marka Tomaša prevođeni su na italijanski, poljski, nemački, slovenački i albanski jezik.

Književnik je rodom iz Ljubljane, odrastao u Mostaru, a gimnaziju završio u Somboru.

Programe i razgovore sa piscima vodiće Ružica Marjanović, profesorka književnosti i suosnivač književnog festivala Na pola puta.

EPIDEMIOLOŠKE MERE

Programi gostovanja književnika realizovaće se uz primenu svih epidemioloških mera koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici. Mole se posetioci da poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima, poručuju iz Gradske biblioteke.

Komentari

Bravo posle Dana Vranja i tradicionalizma idu Dani Bosne i LGBT promocija. Sto ne napisete da su knjige Bolji mi i U zoni, lezbejske price, da Lamija siri feminizam i LGBT knjizevnost. Bora bolje sto je umro na vreme.

Niste Vi baš čitali Boru, ili bar ne dovoljno. Da jeste, znali bite šta on misli o "tradicionalnom" i koliko mu je sloboda važna. A čitajte i Marka Tomaša, mogli biste i na njega da se žalite.
Pozdrav.

Najnovije vesti