Dva studenta optužena za pomaganje u ubistvu Ivanovića, Radoičić se ne pominje

Vranje/Priština - Kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža podigao je optužnice protiv Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića, javlja Kosovo Onlajn iz izvora bliskih istrazi.

Spasojević i Rošić su, kako se, prema rečima naših sagovornika, navodi u obrazloženju optužnica, optuženi za pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića po nalogu Milana Radoičića.

Optužnice su poslate na prevod i biće zvanično objavljene narednih dana.

Protiv Milana Radoičića nije podignuta optužnica, saznaje Kosovo Online.

Slučaj ubistva Olivera Ivanovića više od 22 meseca tapka u mestu.

Hapšenja, saslušanja, a koje krucijalne stvari specijalni tužilac Sulj Hodža je iz svoje fioke predao na prevod koji danima iščekuju ne samo akteri procesa već i javnost ostaje tajna i danas, godinu dana nakon upada jedinica ROSU na sever i hapšenja Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića i Dragiše Markovića te pokušaja hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Dragiša Marković je kasnije pušten iz pritvora dok se ostala dvojica uhapšenih još uvek nalaze u pritvoru u Gnjilanu odnosno Podujevu.

Dok se čekalo sa podizanjem optužnica ili eventualnim oslobađanjem pritvorenih Specijalnog tužioca u Prištini Sulj Hodžu kompromituje i slučaj aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija za koga je Hodža, tada tužilac u Prizrenu, tvrdio da je izvršio samoubistvo.

Nakon veštačenja u Švajcarskoj nezavisna komisija je utvrdila da Dehari nije izvršio samoubistvo već da je reč o ubistvu.

Sekretarica Olivera Ivanovića Silvana Arsović je više puta pozivana na razgovor u Prištinu i njoj se na teret stavlja „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“.

Specijalne jedinice ROSU su nakon 23. novembra još u par navrata sprovele akciju hapšenja na severu Kosova.

Poslednji uhapšeni je Rade Basara policijski službenik koji je bio uključen u istragu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, dok je u istoj akciji na meti bio i Željko Bojić komandant kosovske policije za Severnu Mitrovicu koga pripadnici ROSU nisu pronašli u njegovom stanu.

Sin Željka Bojića, Vasilije koji je tom prilikom uhapšen, oslobođen je nakon 24 sata provedenih u pritvoru.

Advokat, Mahmut Haljimi rekao je za Kosovo Onlajn da, prema zakonu, optužnica mora da se podigne u roku od godinu dana ili da se ukine pritvor osumnjičenima.

On je pre naših saznanja podsetio da nije učinjeno, za sada, ni jedno ni drugo i da pritvoreni bez ikakvog prava ostaju u zatvorskim ćelijama.

Haljimi je branilac jednog od osumnjičenih - Marka Rošića, za kojeg navodi da se nalazi u kritičnom stanju, da je zdravstveno loše i da se plaši za njega.

- U cilju iznude priznanja kojim bi optužio potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i državu Srbiju za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića moj sin izložen je neviđenoj torturi koja traje gotovo godinu dana - izjavio je početkom novembra za Kosovo Onlajn Nebojša Rošić, otac uhapšenog Marka Rošića.

- Kada sam pre dva dana bio u poseti kod Marka rekao mi je da ne može više da izdrži i da mora da mi kaže da trpi neviđenu tortutu, kako fizički tako i psihički.

Od trenutka kada su ga odveli odavde, krenulo je fizičko maltretiranje, tukli su ga i pravili selfije sa njim.

Tokom višečasovnog ispitivanja jedan od policajaca koji se predstavio kao Besim, rekao mu je: „Marko, treba da kažeš da su Milan Radoičić i država Srbija organizovali i učestvovali u ubistvu, a mi ćemo te odmah pustiti.

Ukoliko to ne priznaš, bićeš osuđen na kaznu zatvora od pet do deset godina", kaže Nebojša Rošić.

Kosovska policija u četvrtak je, uz odobrenje Specijalnog tužilaštva, objavila slike dvojice osumnjičenih u slučaju ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića 16. januara prošle godine, i zatražila pomoć građana u njihovom lociranju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dva mladića, koje je Kosovska policija označila kao osumnjičene u slučaju ubistva Ivanovića i pozvala javnost da ih identifikuje, zapravo studenti u Kosovskoj Mitrovici i dodao dodao da su saslušani, da su se srpskim vlastima javili sami, da su došli s roditeljima, i da su bili spremni na poligraf.

Vučić je naveo da to pokazuje o kako je neozbiljnim ljudima reč u Prištini i naglasio: “Reč je o studentima, ni o kakvim ubicama, Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću - jedan (Ivan) rođen u Prokuplju sa prebivalištem u Kuršumliji, koji je student u Kosovskoj Mitrovici, na master studijama”.

A u petak je u Višem sudu u Podgorici saslušan Mario Milošević, nedavno izručen sa Kosova koji je negirao izvršenje krivičnih dela koja mu tužioci stavljaju na teret, koji je takođe rekao da mu je u pritvoru na Kosovu nuđeno da prizna učešće u ubistvu Olivera Ivanovića, ali je predlog kosovskih istražitelja "glatko odbio" tvrdeći da u tome nije, niti bi ikada učestvovao.

Najnovije vesti