Drugo veče festivala Vranjska gradska pesma: Počast vranjskom Pavarotiju FOTO/VIDEO

Drugo veče ovogodišnjeg festivala Vranjska gradska pesma bilo je posvećeno pre godinu i po dana preminulom Slobodanu Jovanoviću Cobiju, kojeg su svi bolje znali po nadimku Vranjski Pavaroti, jednom od najvećih pevača i svirača u novijoj muzičkoj tradiciji Vranja.

Prikazan je kratkometražni film o umetniku koji je po mnogo čemu zadužio Vranje i vranjsku gradsku pesmu, ali i muziku i lokalnu muzičku tradiciju uopšte.

Njemu u čast pevali su pevači raznih generacija.

Najpre, neki od onih koje je Jovanović, koji se odlikovao i pedagoškim radom sa pevačkim talentima, kroz vlastitu pevačku školu usmeravao, poput prvenstveno Ivane Tasić Mitić, sada solistkinje RTS-a, ali i Tijane Vučković i Srđana Pejića.

Poćast Jovanoviću svojim nastupima odali su i veoma mladi, talentovani izdanci vranjske gradske pesme Mila Mitić, Velina Stamenković i Ognjen Čvorović, dok je dve pesme otpevao Branimir Stošić Kace, vrsni interpretator vranjske gradske pesme, koji je sa Jovanovićem drugovao i često s njim nastupao.

Stošić je ove emotivne večeri kazao da mu je veoma drago što je drugo veče ovogodišnjeg festivala posvećeno upravo Jovanoviću.

"Cobi snosi dobar deo zasluge što su mnoge pesme sačuvane u izvornom duhu", rekao je Stošić za Vranje news.

Jedna od prvih Jovanovićevih učenica, a svakako najuspešnija po onome što je postigla u oblasti vranjske i srpske izvorne muzike je Ivana Tasić Mitić, jedina Vranjanka koja ja vokalna solistkinja RTS-a.

Ona kaže da je Slobodan Jovanović bio jedan od najvećih umetnika Vranja, te da taj grad treba da bude ponosan što je iznedrio takvog pevača i svirača.

"Bio je vrlo poseban - human, društven, voleo je da bude okružen ljudima, neprekidno bi svirao i pevao, to je bio njegov život.

Osim što je pevao, on je svirao harmoniku vrhunski.

Radeći jedno i drugo zajedno dosegao je domete koje verovatno nijedan vranjski umetnik na polju muzike nije", rekla je Ivana Tasić za Vranje news.

Ove emotivne večeri izvedene su neke od pesama koje je Jovanović snimio tokom svoje plodne karijere, ili za muzičku kuću Diskos, (poput Stano, Stanče koju je izveo Branimir Stošić Kace ili Daj mi svoje noći u izvođenju Ivane Tasić Mitić) kao veoma mlad i talentovan pevač, ili za Trajni arhiv Radio Beograda, kojem je ostavio snimke šest izvornih pesama iz Vranja.

Takođe, neki od pevača izveli su i neke od numera koje je Jovanović veoma voleo i često izvodio, (jednu od njemu najomiljenijih Zajdi, zajdi interpretirala je Ivana Tasić Mitić), a pripadale su vranjskoj ili nekoj od srodnih muzičkih tradicija čiji se muzički uticaji prepliću sa Vranjem.

Sve izvođače je i druge večeri festivala pratio Narodni orkestar Vlade Panovića.

Organizator festivala bio je Kulturno obrazovni centar (KOC) u Vranju, a pokrovitelj Grad Vranje.

Profil

Slobodan Cobi Jovanović (1947 Lapovo - 2022 Vranje), poznati interpretator vranjske gradske pesme i izvornih narodnih pesama, preminuo je 2022. godine u 76. godini, posle kraće bolesti. Rođen je 1947. godine u Lapovu. Već sa četiri godine se preslio u Vranje i tu živeo do kraja života. Završio je Učiteljsku školu, a potom studirao Muzičku akademiju u Skoplju. Rano je počeo da se bavi pevanjem izvornih i komponovanih pesama. Negovao je opus starih, kroz vreme potvrđenih pesama vranjskog područja, trudeći se da ih izvodi vrlo izražajno, sa dikcijom koja odgovara vranjskom dijalektu. Bio je jedan od retkih Vranjanaca (iz rodnog grada u Šumadiji prešao je, već sa pet godina, u očevo Vranje) koji je nosio duh autentičnosti, a on je lično rado isticao da je bio dobar prijatelj sa Stanišom Stošićem i da ga je upravo Staniša nagovorio da se, osim harmonikom, bavi i pevanjem. Cobi je bio riznica vranjske pesme i znanja o njoj. Za Trajni arhiv Radio Beograda snimio je šest vranjskih pesama, u pratnji Narodnog orkestra pod upravom Radeta Jašarevića. Bio je dugogodišnji rukovodilac orkestra PKV Jumko i izvanredan harmonikaš. U serijalu Šljivik RTS-a 2013. godine osvojio je drugu nagradu u kategoriji vokalnih solista. Godine 2021. Grad Vranje mu je dodelio Javno priznanje 31. januar, povodom Dana Grada. Bio je uzor i učitelj mlađima, kao na primer Ivani Tasić Mitić, Tijani Vučković i Milošu Ristiću. Sahranjen je na Bunuševačkom groblju u Vranju.

Najnovije vesti