Drugi ekološki protest u Vranju: Istok ni na istok, ni na zapad FOTO/VIDEO

Drugi ekološki protest u Vranju, koji je održan u subotu kod Sabornog hrama Svete Trojice u Vranju, trajao je do svog početka.

Čim su demonstranti izašli na kolovoz da blokiraju ulicu, usprotivio se najpre jedan taksista zbog nedostatka prostora za parking (možda i zbog straha za dnevnicu ili zbog nečeg trećeg, nebitno), potom je naišao auto iz Bujanovca čiji je šofer, navodno neopisivo konsterniran iznenadnom blokadom, demonstrativno vozio preko bankina da bi se domogao željenog smera.

Niko povređen.

Onda se, navodno neurozni bajker za koga su rekli da se zove Istok, navodno član SNS-a, zaletao motorom u demonstrante, pa stao i preoteo protest i njegovu ideju, ako je uopšte i postojala, jer je čitavih 40 minuta zamajavao okupljeni narod koji je zaboravio šta je hteo i zašto je tu došao.

Onda su na kraju došli neki njegovi i za par sekundi ga ubedili da odustane.

Prošo školski čas...

Drugi ekološki protest u Vranju od momenta kada se okupila kritična masa građana pa do razilaženja demonstranata trajao je nešto manje od sat vremena.

Može se reći da ni demonstranti nisu izgubili i da su ispunili svoj cilj - nikog u pomenutoj ulici nisu propustili sa Zapada na Istok.

Čak ni Istoka.

Doduše prošla su jedna pogrebna kola.

Istok i njegovi verovatno smatraju da su i oni ostvarili svoj cilj.

Niko zvanično u Vranju nije najavio protest za sutra, prekosutra ili narednu subotu.

Čeka se šta će reći društvene mreže.

Podsećanja radi, grupa građana okupila se u subotu u centru grada protestujući zbog usvajanja izmena i dopuna dva zakona - o eksproprijaciji i referendumu - kao i zbog ekoloških briga.

Nedaleko odatle, ispred zgrade Nove pošte u Vranju članovi i pristalice Srpske napredne stranke postavili su štand sa transparentima i stranačkim obeležjima.

Primetno je bilo pojačano prisustvo policije i službenika BIA na licu mesta.

Bilo je milih i nemilih scena, ali ne i ozbiljnijih incidenata.

Zaplet i rasplet više su ličili na pozorišnu predstavu.

Plakanja, smejanja, vike, dreke, neurotičnih reakcija, ali i iskrenog vapaja nekih ljudi kojima je očito naneta nepravda, svega je bilo.

Baš kao u Srbiji.

I srpskih zastava, ratnih veterana, socijalnih slučajeva, majki, dece, skandiranja Vučiću pe.eru i Istoče vrati se (možda malo i simbolično i nostalgično kada je bajker odustao od probijanja blokade) i tako...

Novinari su neomatano obavili svoj posao, policija je samo posmatrala situaciju izdaleka ne mešajući se ni u kritične momente na ivici incidenta.

U satima neposredno nakon protesta nema informacija o eventualnim posetama policije na kućne adrese demonstranata.

Ostavljamo auditorijumu da o protestu sam više zaključi iz video materijala koji sledi.

Najnovije vesti