Dr Janković: COVID propusnice bez efekta, čeka nas vreme smrti

Vranje - Uvođenje kovid propusnica neće biti dovoljno da zauzda epidemiju u Srbiji, rekao je za RTS Radmilo Janković, zamenik direktora Kliničkog centra Niš.

On je ukazao da je broj kritično obolelih jako visok i da ne pada, a da su kovid propusnice simbolički efekat koji država želi da pošalje, ali da neće uticati na smanjivanje broja zaraženih u bolnicama.

"Poslednjih dana broj hospitalizovanih raste, bolnice su prilično zauzete, u njima rade preumorni, emotivno potpuno razoreni ljudi koji su svedoci ljudskog stradanja koje je nemerljivo", rekao je Janković.

On je dodao da nas do proleća čeka "teško vreme smrti" tokom kog ćemo svakog dana brojati mnogo mrtvih od kovida.

"Ne vidim da ovo može da se zauzda bez teških protivepidemijskih mera", rekao je Janković, ističući da je za širenje poluinformacija i dezinformacija najvažnije reći potpunu istinu.

Naveo je da je u strukturi novozaraženih bilo gotovo 20 odsto zaražene školske dece, što bi, kako kaže, moglo da objasni kako se virus toliko raširio kroz populaciju i došao do starijih.

"Zaraza se mnogo širi i među nastavnicima.

Mi se do aprila nećemo izvući iz ovog kruga jer nismo uspeli da pošaljemo adekvatnu poruku.

Zaglibljeni smo u blatu sopstvenih zabluda" rekao je doktor Janković.

Krizni štab je na sednici u sredu doneo odluku o uvođenju kovid propusnica koja stupa na snagu u subotu (23. oktobar) od 22 sata.

Najnovije vesti