Donirane knjige za osnivanje biblioteka u Zdravstvenom centru

U akciji „Knjiga za Zdravstveni centar“, koju je organizovao Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) u Vranju, prikupljeno je preko 2.000 knjiga, koje su svečano predate na korišćenje ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U akciji, koja je započeta pre godinu i po dana, učestvovali su pojedinci i preduzeća, a cilje je bio formiranje mini bolničkih biblioteka na odeljenjima vranjskog Zdravstvenog centra.

- Posebnu zahvalnost na logističkoj i tehničkoj podršci dugujemo Gradskoj upravi i JU Narodni univerzitet.

Ideja nam je bila da pacijentima na takozvnim „ležećim“ odeljenjima vranjske bolnice olakšamo oporavak i lečenje, tako što će u svakom trenutku imati na raspolaganju mini biblioteke.

Iskreno nismo očekivali da će ljudi u ovako velikom broju odgovoriti na naš poziv i ustupiti svoje knjige.

Paketi su stizali iz cele Srbije, skoro godinu dana.

Zaista nam je zadovoljstvo što je vranjski Zdravstveni centar prvi u Srbiji koji će imati izuzetno dobro opremljene biblioteke namenjene pacijentima.

Poziv ostaje otvoren i svi koji žele mogu i dalje donirati knjige ovoj zdravstvenoj ustanovi, čime će se stalno uvećavati fond knjiga – rekla je Jelena Stojković predsednica udruženja CMTDO.

Direktorka ZC Vranje Ljiljana Antić rekla je da će vranjsko zdravstvo biti prvo u Srbiji koje će pacijentima pružiti mogućnost da koriste biblioteke.

- Opremili smo prvo biblioteku na Internom odeljenju.

Knjige će biti razvrstane i na odeljenjima Ginekologije, Ortopedije, Neuropsihijatrije i Hirurgije – rekla je Antićeva.

Članica Gradskog veća Zorica Jović i pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandar Stajić izrazili veliko zadovoljstvo što je grad učestvovao i podržao akciju koja treba da pacijentima vranjskog ZC omogući prijatniji boravak i lečenje.

Direktor vranjske Biblioteke Zoran Najdić napomenuo je da je i gradska Biblioteka ustupila deo svojih knjiga za potrebe bolnice.

Na sastanku Zdravstvenog centra pokrenuta je ideja da se pozovu svi vranjski umetnici i stvaraoci da ustupe po jednu ili više umetničkih slika za potrebe novog Hirurškog bloka.

- Koristimo priliku da napomenemo da je ovo druga humanitarna akcija našeg Udruženja, nakon organizovanja promocije knjige pesnikinje Ane Ilić, koja boluje od Fridrajhove ataksije.

Podsećamo i da smo raspisali konkurs za najbolju novinsku reportažu, koji nosi ime naše prerano preminule koleginice Slađane Veljković.

Detalji konkursa će biti uskoro objavljeni - navode iz CMTDO.

Najnovije vesti