Promovisane Utrnule reči mlade pesnikinje Ane Ilić (FOTO, VIDEO)

Za razumevanje poetike Ane Ilić, izuzetno je važan njen esejistički tekst pred kraj knjige, pod nazivom "Apejron".

Apejron je načelo antičkog filozofa Anaksimandra, kojim je definisao prapočetak i prauzrok svega postojećeg.

Svet, kao beskrajna masa, ne može ni ostariti, niti propasti, a u sebi sadrži suprotnosti iz kojih nastaje sve, pa i naša Zemlja.

Polazeći od toga, Ana Ilić ostaje zapitana pred mnogim nedoumicama, promišljanjima, osećanjima, rečima.

Ostavlja otvorena pitanja i sebi, i čitaocioma, izjavila je na promociji knjige pesama mlade pesnikinje Ane Ilić profesorka srpskog jezika i direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević.

Čitaoci treće zbirke pesama mlade autorke Ane Ilić iz Vladičinog Hana, biće iznenađeni novim, snažnim, modernim pesničkim izrazom ove mlade pesnikinje, dodale je Dimitrijevićeva.

- Ana nam predočava da pesme nisu stvarane iz potrebe i želje da se nešto kaže, već su reči one koje nju pišu.

Poezija je gradi, izgrađuje i kroz nju živi.

Time Ana, još na početku zbirke, nagoveštava da se njene pesme moraju čitati na suštinski drugačiji način od onog kako se na primer čitaju romantičarske pesme - kazala je Dimitrijevićeva.

Autorka Ana Ilić rekla je da ona ne piše o trenucima ljubavi, radosti, pa čak ni običnog gubitka, "nego o onim trenucima kada se čovek oseća najjadnije", te da zbog toga mnogi njenu poeziju nazivaju "mračnom".

- Sve dok je to jadno, umiru i trnu osećanja, trnu misli i poezija, zato zbirka i nosi ovakav naziv.

Zbirku sam napisala u periodu od tri meseca, pre četiri godine, ali je evo sada izdajem - ukazala je Ana i dodala da je njena velika inspiracija bio pesnik Branko Miljković.

Psiholog Milena Jovanović navela je da svi oni koji čitaju Anine pesme, čak i oni koji je ne poznaju, stiču utisak da im je ona, zapravo, bliska.

- Ono što me je potpuno fasciniralo je to da nam je Ana svima pokazala da život ne određuju karte koje ste dobili, nego način na koji ćete vi sa tim kartama da odigrate.

Adolescencija je, inače, sama po sebi doba velikih emotivnih bura, krajnosti, nestabilnosti, i kod mladih ljudi često prevladaju negativne emocije, a mi i oni za to pronalazimo različite razloge - porodične, finansijske i druge.

Međutim, Ana nam je svim pokazala da to nisu nikakvi razlozi, da su to samo izgovori i da je ona ta svoja osećanja uspela da pretvori u ličnu snagu - sugerisala je Jovanovićeva.

Anine stihove govorili su Irina Irić, učenica Ekonomske škole, i mladi glumac Mihajlo Stojković, a u muzičkom delu programa nastupili su Sanja Petrov i Vlada Ćuković.

D. Dimić

Ana Ilić rođena je 1995. godine u Vranju. Do svoje devete godine ni po čemu se nije razlikovala od svojih vršnjaka. Bila je radoznalo, vredno i veselo dete puno života i želje za znanjem. Osim primetnog zamaranja, do tada ništa nije ukazivalo na to da bi Ana mogla imati probleme sa zdravljem. Imala je nepunih devet godina, kada joj je na Dečjoj neurologiji u Beogradu postavljena dijagnoza "Fridrihova ataksija", retka, progresivna, teška i podmukla bolest za koju nema leka. A, lekovi koji se koriste za njeno usporavanje preskupi su i nedostupni u našem sistemu zdravstvenog osiguranja. Nedugo nakon postavljanja dijagnoze, Ana je počela da koristi invalidska kolica i da se suočava sa nizom drugih, sekundarnih dijagnoza. Ipak, njen intelekt ostao je netaknut. Uspešno je završila osnovnu i srednju školu, otkrila svoj dar za pisanje i unutrašnju borbu. Prvu zbirku pesama "Pod svetlom istine", izdala je na svoj šesnaesti rođendan. Za njene stihove čulo se od Srbije i okruženja, do Australije i Kanade. U leto 2014. objavila je još jednu zbirku pesama pod nazivom "One zvezdane oči". Objavljuju je u časopisima, zbornicima i antologijama u zemlji i okruženju. Njene pesme prevođene su na strane jezike. Redovan je student četvrte godine Filozofskog fakulteta u Nišu, depratmana za filozofiju. Govori engleski, služi se španskim i nemačkim jezikom.

Najnovije vesti