Donacija Razvojnom savetovalištu Doma zdravlja

Novčani iznos nagrade od 500 dolara, koji je deo priznanja u sklopu projekta "Pokretači promena", neformalna grupa Ženski solidarni front u Vranju preusmerila je za kupovinu potrebnih sredstava za Razvojno savetovalište Doma zdravlja u Vranju, saopšteno je iz vranjskog Zdravstvenog centra (ZC).

Donacija će omogućiti "da se deca stimulišu na kvalitetan način kako bi se uspešno prevazišle poteškoće u razvoju", naglasila je prilikom predaje donacije Nataša Stoiljković, pomoćnica direktora ZC Vranje.

"Vrlo često u svom radu imam dodira sa decom koja imaju smetnje u razvoju i stalno sam u komunikaciji sa stručnim timom Razvojnog savetovališta.

Znam kolika je pažnja i izuzetna posvećenost pri radu potrebna ovoj deci", rekla je doktorka Stoiljković.

Razvojno savetovalište formirano je 1997. godine u Domu zdravlja Vranje.

Počeli su da rade dva logopeda, jedan surdoaudiolog, specijalni pedagog, oligofrenolog, psiholog, socijalni radnik, medicinska sestra.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog uzrasta Jadranka Ajanović kazala je da se od osnivanja do danas Razvojno savetovalište "nalazi na konstantnom putu usavršavanja".

"Stalna edukacija stručnog tima Razvojnog savetovališta je naša obaveza.

I u daljem periodu biće tako kako bismo zadržali sadašnji nivo rada sa decom". kazala je Ajanović.

Ona je naglasila da je logoped Ljiljana Jovanović prošla edukaciju za rehabilitaciju laringektomisanih pacijenata (pacijenti sa karcinomom laringitisa), dok je surdoaudiolog Suzana Lazarević završila posebnu edukaciju za decu sa oštećenim sluhom, sa aparatima ili implatantima.

U Razvojnom savetovalištu trenutno je otvoreno 2.800 kartona.

Na osnovu njihovih potreba, napravljen je spisak i Bogradska otvorena škola (BOŠ) je kupila potrebni edukativni materijal.

"Iako je u grupi koja sada već okuplja oko 700 članova bilo više predloga, ipak je inicijativa da se na neki način unapredi zdravstvo i pomogne deci naišla na najveće odobravanje, s toga smo u konsultaciji sa menadžmentom Zdravstvenog centra odlučili da ovu novčanu nagradu preusmerimo razvojnom savetovalištu", kažu iz Ženskog solidarnog fronta.

Podsećanja radi ovom udruženju je nagrada uručena u sklopu konkursa "Pohod na aktivizam" – uspešne inicijative neformalnih grupa za ogranizovanje Humanitarnog bala za prikupljanje sredstava za pomoć deci i porodicama koje su izgubile radno sposobnog člana usled pandemije Kovida 19.

Godišnja nagrada za Pokretače promena dodeljuje se u okviru projekta „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju" kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Projekat realizuje Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom BFPE za odgovorno društvo (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom Srbija (BIRN).

Najnovije vesti