Dogovor Makedonije i Srbije o brašnu

Ministar poljoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić postigli su danas u Skoplju dogovor o otklanjanju problema koji se pojavio kod uvoza srpskog brašna na makedonsko tržište.

Nikolovski i Ljajić su potpisali sporazum, prema kojem će se kontrolne markice za pakovanja srpskog brašna za izvoz na makedonsko tržište od jedan, dva i pet kilograma i dalje lepiti u Srbiji, dok će se za pakovanja od 25 i 50 kilograma to raditi u Makedoniji.

Makedonski pravilnik o plasmanu brašna, čije su neke izmene u delu o markicama izazvale nezadovoljstvo kod izvoznika brašna iz Srbije, biće prema sporazumu dva ministra promenjen još danas.

Nikolovski je ocenio da je to početak dugoročnog rešavanja svih problema između dve zemlje u delu trgovine poljoprivrednim proizvodima.

On je rekao da će Makedonija i Srbija formirati komitet za saradnju i za prevazilaženje otvorenih problema.

Ljajić je rekao da očekuje da će za jedan mesec Srbija i Makedonija na sistemski načiin rešiti problem oko uvoza srpskog brašna na makedonsko tržište.

"Nedvosmisleno smo pokazali političku spremnost za otklanjanje svih carinskih barijera", rekao je srpski ministar trgovine.

Ljajić je rekao da je cilj dve zemlje da trgovinska razmena s dosadašnjih 700 miliona evra ove godine dostigne milijardu evra, dodajući da je to moguće samo ako se otklone prepreke.

Problem s uvozom srpskog brašna nastao je kada je Makedonija 8. februara izmenila pravilnik, tako što je uvela da se markice lepe tek posle kontrole brašna u Makedoniji, umesto da ih lepe izvoznici kao što je dosada bio slučaj.

Srbija je na to reagovala jer smatra da Makedonija time uvod barijere, što je makedonska strana negirala, uz napomenu da su uslovi uvoza bili isti i do sada, samo što je promenjen redosled kako bi se sprečio šverc i zaštitilo zdravlje kupaca.

Najnovije vesti