Dmitrović: Vranje ima dobre mere populacione politike

Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije, pohvalio je u utorak aktivnosti i mere lokalne samouprave grada Vranja na planu unapređenja populacione politike.

Govoreći pred novinarima o ozbiljnosti ovog problema u Srbiji, Dmitrović je kazao da je naša zemlja poslednji put imala manje od sedam miliona stanovnika pre 67 godina, a da je sada "slična situacija".

- Prošle godine izgubili smo grad veličine Aranđelovca ili Šapca, oko 45.000 ljudi.

Takva situacija nije samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu.

U najbogatijim zemljama Evrope stopa rodnosti ne prelazi 1,8, a u Srbiji je 1,5, po čemu se vidi da novac ne rešava problem nataliteta i da nije odlučujući faktor - rekao je Dmitrović.

U januaru je, kako je kazao, zabeležena negativna refleksiju zbog korone, odnosno na nivou države smrtnost je bila veća u odnosu na godinu dana ranije za 20 procenata, a rodnost je smanjena za 12 odsto.

- Ugroženi smo kao nacija i ukoliko ne zaustavimo ovu statistiku 2050. godine u Srbiji će živeti 4 miliona ljudi, od toga više od 3 miliona u Beogradu.

Zbog toga je veoma važno preduzeti sve mere u zaustavljanju ovih nepovoljnih trendova - konstatovao je ministar.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potencirao je da rukovodstvo grada "vodi proaktivnu politiku kako bi se trend negativnog prirodnog priraštaja, na neki način, ublažio i usporio".

- Isplatili smo na ime jednokratne pomoći za novorođenčad 7,7 miliona dinara u 2020. godini za 640 novorođenih beba.

Preko Programa podrške za vantelesnu oplodnju pet parova prošle godine dobilo je po 300.000 dinara.

Od 2012. godine preko četrdeset dece rođeno je na osnovu Programa podrške za vantelesnu oplodnju, kojeg finansijski podržava Grad Vranje.

Finansiramo i besplatan boravak trećeg i svakog narednog deteta u Predškolksoj ustanovi, pa je prošle godine izdvojeno više od 9 miliona dinara za boravak 169 mališana.

Takođe, za 6 porodica mesečno izdvajamo po 12.000 dinara u okviru novčane pomoći za porodice sa trojkama i duplim blizancima.

Svake godine grad donira auto sedišta za novorođenčad i u 2020. godini uručeno je 640 sedišta za novorođenu decu - rekao je Milenković.

Ministar Dmitrović je u Vranju uručio poklone Filipu, Luki i Savi iz porodice Stojilković, rođenim 2014. kao trojke vantelesnom oplodnjom koju je finansirao Grad Vranje.

Najnovije vesti