Devetsto pripadnika Četvrte brigade na Veku pobednika u Borovcu (FOTO)

Jedna od deset lokacija na kojima će se održati vežba "Vek pobednika 1918-2018", povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, biće poligon u Borovcu kod Bujanovca.

Vojnike na poligonu, koji obavljaju poslednje pripreme za vežbu, obišao je komandant kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović.

Inžinjerci su, u sklopu priprema za vežbu, pretraživali put, uklanjali protivtenkovske mine, na terenu su bili i izviđači, vezisti.

Koristilo se i protivoklopno lansirno oružje.

Cilj te protivterorističke probne operacije za vežbu koja će uslediti 10. novembra bila je deblokada objekata.

- Snage za reagovanje Četvrte brigade u potpunosti su obučene i osposobljene za izvršavanje namenskih zadataka u zoni svoje odgovornosti - izjavio je za RTS komandant Četvrte brigade general Slobodan Stopa.

Na poligonu u Borovcu učestvovalo je 900 pripadnika Četvrte brigade, Centra za obuku jedinica za multunacionalne operacije i četa trećeg bataljona Vojne policije, sa više od 120 borbenih specijalnih motornih vozila.

U čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu, vežba "Vek pobednika 1918-2018“ biće izvedena istovremeno na deset lokacija, po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“.

To su vojni kompleksi "Pasuljanske livade", "Međa", "Orešac", "Borovac", privremeni poligoni "Pešter" i "Titel", kao i u rejonima Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice.

Posebno atraktivan segment vežbe biće na Vojnoj akademiji, gde će pripadnici bataljona Vojne policije specijalne namene "Kobre" pokazati znanja i veštine koje krase najelitnije pripadnike Vojske Srbije.

BROJKE

Oko 8.000 pripadnika, na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova, učestvovaće u vežbi i prikazati nivo operativne osposobljenosti Vojske Srbije.

Na poligonu u Borovcu biće 900 pripadnika Četvrte brigade, Centra za obuku jedinica za multunacionalne operacije i četa trećeg bataljona Vojne policije, sa više od 120 borbenih specijalnih motornih vozila

Tokom vežbe će, kako je planirano, ukupno biti utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.

Najnovije vesti