Devetsto pripadnika Četvrte brigade na Veku pobednika u Borovcu (FOTO)

Jedna od deset lokacija na kojima će se održati vežba "Vek pobednika 1918-2018", povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, biće poligon u Borovcu kod Bujanovca.

Vojnike na poligonu, koji obavljaju poslednje pripreme za vežbu, obišao je komandant kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović.

Inžinjerci su, u sklopu priprema za vežbu, pretraživali put, uklanjali protivtenkovske mine, na terenu su bili i izviđači, vezisti.

Koristilo se i protivoklopno lansirno oružje.

Cilj te protivterorističke probne operacije za vežbu koja će uslediti 10. novembra bila je deblokada objekata.

- Snage za reagovanje Četvrte brigade u potpunosti su obučene i osposobljene za izvršavanje namenskih zadataka u zoni svoje odgovornosti - izjavio je za RTS komandant Četvrte brigade general Slobodan Stopa.

Na poligonu u Borovcu učestvovalo je 900 pripadnika Četvrte brigade, Centra za obuku jedinica za multunacionalne operacije i četa trećeg bataljona Vojne policije, sa više od 120 borbenih specijalnih motornih vozila.

U čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Velikom ratu, vežba "Vek pobednika 1918-2018“ biće izvedena istovremeno na deset lokacija, po temi „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“.

To su vojni kompleksi "Pasuljanske livade", "Međa", "Orešac", "Borovac", privremeni poligoni "Pešter" i "Titel", kao i u rejonima Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice.

Posebno atraktivan segment vežbe biće na Vojnoj akademiji, gde će pripadnici bataljona Vojne policije specijalne namene "Kobre" pokazati znanja i veštine koje krase najelitnije pripadnike Vojske Srbije.

BROJKE

Oko 8.000 pripadnika, na više od 600 borbenih sistema i 24 vazduhoplova, učestvovaće u vežbi i prikazati nivo operativne osposobljenosti Vojske Srbije.

Na poligonu u Borovcu biće 900 pripadnika Četvrte brigade, Centra za obuku jedinica za multunacionalne operacije i četa trećeg bataljona Vojne policije, sa više od 120 borbenih specijalnih motornih vozila

Tokom vežbe će, kako je planirano, ukupno biti utrošeno 103 tone ubojnih sredstava.

Najnovije vesti

Admiral nestao bez traga. Foto privatna arhiva Nestao Admiral! »

"Nestao, kao da je u zemlju propao, pas koga svi znaju i vole, a odaziva se na imena Admiral, Beki ili Belča", obavešten...