Detalji potere za Marjanom: Tražio da pije vodu, pucao na policajca, pa se ubio

Marjan Stamenković (47), osumnjičeni za ubistvo Vranjanke S.A. (27), 48 sati izbegavao je patrole policije u Vranju pre nego što je u ponedeljak počinio samoubistvo pucajući u sebe pištoljem kojim je prethodno izvršeno ubistvo.

Od subote kasno popodne, kada je pobegao sa benzinske stanice gde je počinjen zločin, krio se od policijskih patrola u raznim delovima grada, ali uglavnom u krugu od 500 metara od mesta ubistva mlade devojke koje je šokiralo Vranje.

Od subote do ponedeljka ujutro praktično nije bilo nekih posebnih informacija o tome da li je Stamenković negde viđen, niti je policija bilo šta saopštavala.

No, stvari su se promenile otkad je u nedelju iz Policijske uprave medijima prosleđena njegova fotografija, uz apel da oni koji imaju informacije o Stamenkovićevom kretanju to odmah jave policiji.

Polako su počele da se šire glasine i da stižu dojave da je viđen ovde, onde, a u ponedeljak oko podneva usledila je i prva ozbiljnija policijska blokada u centru Vranja, što je odmah povezano s potragom za Stamenkovićem.

Međutim, ako je i bio na tom potezu, Marjan je uspeo da umakne poteri iz centra.

No, u nastavku dana stizale su nove dojave i on je ubrzo lociran na području naselja Gornji Asambair, u delu gde je mnogo nedovršenih kuća, a u nekoliko njih se i skrivao zametajući trag policajcima koji su u ranim popodnevnim časovima počeli da stežu obruč oko Marjana.

- Posmatrali smo ga kako menja položaj od kuće do kuće, krio se i po žbunju u tom delu grada, ali smo uspevali da ga pratimo.

Kada je malo pritisnut, pobegao je ka kućama u Ulici Ive Andrića i zabarikadirao se u jedan pomoćni objekat, tačnije u šupu jedne porodične kuće - ispričao je za Vranje News izvor blizak istrazi.

Tu su ga policajci pod punom opremom, naoružani automatskim oružjem, ubrzo opkolili.

Usledili su poduži pregovori i ubeđivanje Stamenkovića da se preda, ali on je to uporno odbijao.

Tražio je vodu jer je bio žedan.

- Govorio je da mu grlo gori jer tri dana nije okusio ni kap vode bežeći pred policijom.

Rekao je da ne želi da ode žedan na onaj svet.

U jednom momentu čak je pucao prema jednom policajcu, ali je promašio.

Potom je usred ubeđivanja da se preda sebi oduzeo život - ispričao je za Vranje News izvor blizak istrazi.

Jedan od komšija kazao je izveštaču Vranje News-a na licu mesta da je prava sreća da niko od žitelja ovog naselja nije doveden u opasnost.

- Mogao je eventualno da uzme neko dete za taoca, ovde je mnogo dece u okolini - ispričao je za naš portal.

Iako je razmenjeno par hitaca na sreću niko od pripadnika službi bezbednosti, odnosno policije na licu mesta nije povređen.

Nakon uviđaja koji je obavila zamenica višeg javnog tužioca u Vranju Branislava Mihajlović, telo pokojnog Stamenkovića odveženo je pogrebnim kolima na obdukciju.

PIŠTOLJ

Posle tragedije koja je šokirala grad i njegove stanovnike ostaju neke nepoznanice, a ponajviše ona koja nameće pitanje - odakle povratniku u vršenju ovakvih krivičnih dela pištolj i municija u ilegalnom posedu? Znajući da se do pištolja ne dolazi tako lako. To je obavezni deo istrage u svakom uređenom sistemu i deo prevencije kako bi se predupredili eventulni slični slučajevi u budućnosti.

Podsećanja radi, Stamenković je 1998. godine već počinio jedno ubistvo u Vranju kada je davljenjem života lišio A.T.

Policijska potera za njim tada je trajala dve nedelje.

Godine 2006. pokušao je da sa četiri uboda nožem ubije H.T. iz Vranja, ali je ona preživela.

Tokom policijske potrage bio i ranjen, pa se opet skrivao i tek nakon pet dana je uhapšen.

U dva navrata bio je u zatvoru, prvi put zbog ubistva, a drugi put zbog ubistva u pokušaju.

Proglašen je smanjeno uračunljivim.

U subotu 20. februara u Vranju je pištoljem ubio S.A. (27) na jednoj benzinskoj stanici kod Glavne autobuske stanice.

Ispalio je šest hitaca.

Njegova žrtva, mlada Vranjanka S.A, u ponedeljak je sahranjena u Vranju.

Najnovije vesti