Desetoro poslanika iz Pčinjskog okruga položili zakletvu u Skupštini Srbije

U klupe Skupštine Srbije u ponedeljak je selo desetoro narodnih poslanika iz Vranja i Pčinjskog okruga.

Dvojica su iz Vranja - student Milan Ilić (SNS) rođen 1990. i Momir Stojilković (PSS, u koaliciji sa SNS), diplomirani inženjer poljoprivrede, rođen 1961. godine.

Tu je i poslanik iz Vranjske Banje, lider vranjskog SNS-a Slaviša Bulatović (Vranjska Banja, 1975) po zanimanju diplomirani pravnik.

Konstitutivnoj sednici prisustvovali su i poslaničku zakletvu dali poslanici SNS-a Nenad Mitrović iz Bujanovca (1973, ekonomista), Nevenka Kostadinova (1972, diplomirani hemičar) iz Bosilegrada i Nenad Krstić (1980, diplomirani ekonomista), inače predsednik trgoviške opštine.

U parlamentu je i jedan socijalista iz okruga - Novica Tončev (1962, diplomirani građevinski inženjer) iz Surdulice, potpredsednik SPS-a i prvi surdulički socijalista.

Troje je poslanika koalicije albanskih partija udruženih u pokret Ujedinjena Dolina - Arđend Bajrami (1977, po zanimanju preduzetnik) sa područja opštine Preševo, a dvoje sa teritorije bujanovačke opštine.

To su Nadije Bećiri (1961, diplomirana ekonomistkinja) rodom iz Lučana kod Bujanovca i Šaip Kamberi (1964, Veliki Trnovac) diplomirani pravnik.

TEKST ZAKLETVE

Prisutni poslanici položili su i potpisali zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi".

Predsedavajuća sednice, najstariji poslanik Smilja Tišma (91) rekla je da će poslanici o datumu održavanja sednice biti naknadno obavešteni.

Kako je rekla, narodni poslanici sada imaju obavezu da formiraju poslaničke klubove i da tu odluku, kao i imena predsednika i zamenika predsednika poslaničkog kluba predaju na pisarnici.

Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.

PROTEST

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je za N1 da je policija pokušala da ga spreči da prisustvuje protestu. Reporter N1 javio je da je neko vreme trajala je rasprava između policije i Saše Radulovića, a pisane su kazne građanima koji su blokirali saobraćaj. Policija je tražila da građani budu na platou ispred Skupštine Srbije i nije im dozvoljeno da budu na kolovozu. Radulović je, nedaleko od zgrade Skupštine, kod Trga Nikole Pašića, rekao novinarima da je današnji saziv parlamenta "falsifikovan, kao i izbori". Radulović je ranije pozvao na protest i rekao da je cilj da se "blokraju falsifikovani poslanici da konstituišu falisfikovanu skupštinu". Na protestu nije bilo Srđana Noga, a prema nezvaničnim informacijama on je zaustavljen u svom vozilu u Sarajevskoj ulici. Nekoliko desetina građana okupilo se ispred zgrade skupštine.Okupljeni ispred Skupštine koriste pištaljke i uzvikuju - "lopovi" i "nećete još dugo". Oni su nosili transparente na natpisima "Ua, Vučićeve sluge" i "Ua, lažni poslanici". Predvođeni raščinjenim monahom Antonijem Davidovićem okupljeni građani bacali su jaja i paradajz na stepenište ispred Skupštine.

Najnovije vesti