Deset pacijenata više primljeno nego otpušteno sa lečenja u Vranju

U poslednja 24 sata u Vranju je na bolničko lečenje zbog zaražavanja koronavirusom primljeno 24, a otpušteno 14 pacijenata, saopšteno je u utorak ujutro iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

Treba reći da ni svi otpušteni nisu otišli kući, već je troje od njih zbog zdravstvenoh komplikacija prebačeno u bolnicu u Kruševcu.

Ako se ovi podaci uporede sa periodom od pre 15 dana (1. mart) situacija je vrlo slična.

Tada je u COVID bolnice u Vranju primljeno 16, a otpušteno 15 pacijenata.

U COVID sistemu Vranja trenutno je na raspolaganju samo 6 slobodnih postelja.

Pre petnaest dana bilo ih je tek dve više.

U bolnicama se od korone tenutno leče 154 pacijenta, a pre petnaest dana bilo ih je 152.

Od sadašnjeg broja 141 je pozitivan na koronavirus, isti broj ima upalu pluća, a kiseonička potpora neophodna je kod 76 pacijenata.

Pozitivan test na koronu ne znači automatsku hospitalizaciju i najveći broj novozaraženih ne biva smešten u bolnicu, već samo oni sa težom kliničkom slikom.

Asimptomatski pacijenti i oni sa lakšom kliničkom slikom upućuju se sa terapijom u izolaciju i na kućno lečenje.

Lekari na osnovu kliničke slike i stanja pacijenta procenjuju ko je za bolničko lečenje.

VIŠE OD 400 PREGLEDA U ATD-U

U COVID ambulanti ATD-a u Vranju u ponedeljak su obavljena 404 pregleda, od čega su 144 bili tzv. prvi, tačnije radilo se o prvom javljanju lekaru pacijenata sa tegobama koje bi mogle ukazivati na zaražavanje koronavirusom. Od 146 pacijenata podvgrnutih rendgen dijagnostici kod čak 50 otkrivena je upala pluća, što je 34,2 odsto. Urađeno je 11 PCR testova za koje se čekaju rezultati. Od 171 urađenog antigenskog testa 87 je bilo pozitivnih na koronavirus (50,9 odsto).

Najnovije vesti