Deset odsto pregledanih sumnjivi na rak kože

Koliko rak kože postaje ozbiljan problem u Srbiji pokazuje podatak sa testiranja iz prošle godine keda je na dan 21. maj širom srbije pregledano oko 1.800 građana, a kod 10 odsto njih detektovane su promene na koži, sumnjive na karcinom.

S ciljem prevencije, u Službi za konsultativno specijalističku dijagnostiku (odsek za dermatovenerologiju) Doma zdravlja u Vranju 13. maja ove godine od 10 do 14 časova biće organizovani skrining pregledi kože.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti tokom tekuće radne nedelje putem telefona 017/431 973 ili javljanjem kod dežurne medicinske sestre.

Ovo je deo kampanje Euromelanom čiji su cilj besplatni pregledi kože koji bi omogućili rano otkrivanje raka kože i otkrivanje osoba koji imaju povećan rizik za obolevanje od raka kože.

Medijska kampanja Euromelanoma 2019. usmerena je ove godine na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja, pre svega u solarijumima.

Kampanju u Srbiji organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa Euromelanoma Europe i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva, a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Zabranjena upotreba solarijuma pre 18. godine

Na inicijativu Udruženja dermatovenerologa Srbije, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je 17. februara 2019. godine, usvojilo Pravilnik o zabrani upotrebe solarijuma pre 18. godine života, a posle 18. godine života upotreba solarijuma je dozvoljena uz potpisivanje informisanog pristanka, gde su navedeni svi rizici i posledice koji nastaju upotrebom solarijuma. U Srbiji, Euromelanom 2018. dan je obeležen 21. maja 2018. godine. Tog dana bili su organizovani besplatni skrining pregledi u 29 gradova širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama. Gradovi u kojima su urađeni pregledi su: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Požarevac, Smederevska palanka, Petrovac na Mlavi, Valjevo, Užice, Bačka palanka, Zrenjanin, Kikinda, Odžaci, Pančevo, Vršac, Subotica, Vlasotince, Leskovac, Zaječar, Knjaževac, Pirot, Štrpce, Gračanica, Ugljare, Kosovska Mitrovica. Svi zainteresovani mogli su da se prijave za pregled putem interneta, popunjavanjem upitnika i putem telefona.

Najnovije vesti