Deo bugarske kulture i tradicije na radionicama krajem avgusta u Vranju

Radionice za učenike srednjih škola iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada odrzaće se u ponedeljak 28. avgusta u Gradskom parku u Vranju, rekao je u izjavi za Vranje News Darko Anačkov, predsednik Bugarsko srpskog centra (BSC) u Vranju.

Sa decom će raditi Vesna Marinković Stanković, akademska slikarka iz Narodnog univerziteta u Vranju.

Učesnicima će se obratiti konzul Republike Bugarske u Nišu Petar Danov i zvanično otvoriti prvu radionicu slikanja na platnu.

Dve radionice biće održane 29. avgusta.

Najpre, radionica za izradu martenica (ukrasa od bele i crvene vune), koju će voditi Borislav Krumov iz Etno centra Rubin u Ćustendilu.

"On će upoznati učesnike sa istorijom martenice, koja predstavlja simbol praznika Baba marta, koji se tradicionalno obeležava u Bugarskoj i pokazaće deci tehnike njene izrade.

Takođe, u toku dana od 16 časova, biće održana radionica na kojoj će biti predstavljeni tradicionalni bugarski instrumenti, kao što su kaval, gadulka, tupan.

Radionicu će voditi Aleksandar Vasov iz Dimitrovgrada, jedan od najpoznatijih umetnika u Dimitrovgradskom kraju i šire, koji svira nekoliko instrumenata", navodi Anačkov.

Sve radionice će trajati od 11 do 19 časova.

Sreda je predviđena za jednodnevnu ekskurziju do Sofije.

Učesnici će posetiti Nacionalni istorijski muzej u Sofiji, Izvršnu agenciju za Bugare u inostranstvu.

"Tamo će nas dočekati Rajna Mandžukova, direktorka agencije, a ostatak vremena će provesti u razgledanju Sofije i užeg centra grada", dodaje Anačkov.

Projekat Kultutrna diplomatija i mladi – most razvoja bugarsko – srpskih odnosa realizuje se uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Bugarske, u okviru programa Bugarska pomoć za razvoj.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...