Delegacija Vranja u Štipu odala počast poginulima u Bregalničkoj bitki

Delegacija Vranja predvođena predsednikom Skupštine grada Dejanom Tričkovićem u utorak je u Štipu odala poštu poginulima u Bregalničkoj bitki, vođenoj pre 108 godina u sklopu Drugog balkanskog rata.

Obeležavanje godišnjice ove bitke održano je kraj spomen ploče stradalim srpskim ratnicima na tlu Makedonije u balkanskim i svetskim ratovima.

Skupu su prisustvovali i ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović i vojni ataše za odbranu potpukovnik Vujica Vukobratov.

Tričković se u Štipu susreo sa gradonačelnikom Saškom Nikolovim koji je, između ostalog, izrazio zahvalnost Srbiji i Vranju zbog imunizacije državljana Severne Makedonije.

Razgovaralo se i o nastavku saradnje dva grada.

Komemorativni skup u Štipu organizovalo je Udruženje za zaštitu i očuvanje srpskih spomenika u Makedoniji, u saradnji sa ambasadom Republike Srbije u Skoplju i lokalnom samoupravom.

BREGALNIČKA BITKA

Bitka na Bregalnici vodila se u vremenu od 30. juna do 9. jula 1913. godine. Otpočela je iznenadnim noćnim napadom bugarske vojske na srpske položaje na reci Bregalnici. Posle Prvog balkanskog rata, srpske i bugarske diplomate nisu se mogli dogovoriti oko podele teritorija koje su osvojile od Osmanskog carstva. Srbija je, po saveznom ugovoru, smatrala da se rešenje spora preda arbitražnom sudu Rusije. Ali Bugarska, pod uticajem vojničke partije, a podsticana Austrougarskom, nije htela da sačeka rešenje ruskog cara već je 30. juna 1913, bez najave rata, izvršila prepad na srpsku i grčku vojsku i time započela rat, a u isto vreme i bitku na srpskom frontu. Prostor na kome se odvijala bitka proteže se od Carevog vrha na Osogovskoj planini, pa niz oba njegova grebena koji se spuštaju na jug i jugozapad obema stranama Zletovske reke do njenog ušća u Vardar. U bitki su učestvovale 1. i 3. armija, sedam pešadijskih i Prva konjička divizija (127 bataljona, 253 topa i 33 eskadrona), svega oko 176.000 boraca sa 253 topa sa srpske strane; sa bugarske strane 4 armije, makedonsko-jedrensko opolčenje, 4 divizije i 3 brigade (95 bataljona, 230 topova), oko 130.000 boraca.

Wikipedia

Najnovije vesti