Danas je Veliki petak

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i pravoslavni vernici u Vranju i Srbiji obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti.

To je dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju uskršnja jaja.

Na Veliki petak Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

Gledajući šta narod i vojnici rade s njim rekao je: "Oče, oprosti im, jer ne znaju šta rade".

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a takođe u narodnoj tradiciji je da se tog dana ne rade poslovi u polju i u kući.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovestima.

Od Velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se zvona na crkvama jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Običaj farbanja jaja datira iz 12. veka, a na našem podneblju ga je, najverovatnije uvela crkva u 16. veku.

Da su se jaja ukrašavala u tom periodu potvrđuju i turski izvori koji beleže obavezu da se spahiji, povodom hrišćanskog Uskrsa, donese na dar tri, pet ili deset uskršnjih jaja.

Veliki petak je dan žalosti, ali i uvod i priprema za najveći i najrodosniji praznik - Uskrs.

U nekim krajevima se zato danas pali vatra da bi sve zlo izgorelo, a i post na vodi nosi pročišćenje kako bi duša i telo bili dostojni žrve Hristove čije se toliko stradanje samo vaskrsenjem moglo nagraditi.

Komentari

Ne znam da li ste znali ali Isus nigde nije zapovedio da se farbaju jaja u čast njegovog uskrsenja i pobede nad smrću. Niti su to činili apostoli, a ni hrišćani u 1. veku. Ali sa smrću poslednjeg apostola Jovana počela je da se uvlači u čisto hrišćansko učenje grčka filozofija, a i paganski običaji koji su zamaglili istinu iz Biblije. A istina je sledeća - Isus je zadnje večeri svog života slavio Pashu i jeo prigodnu večeru. Ona se slavila ne sa jajima
već je na trpezi bilo jagnje ili jare bez mane, gorko zelje, beskvasni hleb i čisto crno vino bez ikakvih aditiva. Nije crveno jaje simbol Hristove prečiste krvi, već crveno vino. A beskvasni hleb je simbol Hristovog Bezgrešnog savršenog
tela koje je dato za oslobodjenje čovečanstva od greha, bolesti, starosti i smrti. A jaja su uvek bila paganski simbol slavljenja života i plodnosti, otuda i zec koji se stavlja ponegde na ofarbana jaja. Takodje ljudi veruju u takav nonsens kao da jaje može sačuvati kuću od zla i doneti prosperitet pa se ne baca cele godine do sledećeg Vaskrsa. Isus je rekao učenicima da će upoznati istinu iz Biblije i da će ih ona osloboditi, a ne zarobiti kroz razne običaje kojima je poreklo u paganskim religijama i običajima koji sramote a ne slave Boga i njegovog ljubljenog Sina Hrista.

Najnovije vesti