Danas je Letnji Sveti Nikola: Slavi se dan prenosa moštiju ovog sveca

Letnji Sveti Nikola praznik je koji u Vranju i Srbiji predstavlja spomen na događaj kada su mošti Svetog Nikole prenete iz Mire u Bari.

Zato Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici 22. maja slave praznik - Prenos moštiju svetog oca Nikolaja.

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli koji se proslavlja 19. decembra.

Svi oni koji slave Nikoljdan, prenos moštiju obeležavaju kao preslavu, i obrnuto.

Iako kalendarski ne pripada letu, zbog najčešće lepog vremena kada "pada" ovaj praznik, u narodu se naziva i letnji Sveti Nikola.

Ovaj svetitelj rodio se u gradu Patari, u Likiji.

Roditelji njegovi, Teofan i Nona bili su ljudi znameniti, visokorodni i bogati i činili su mnoge milostinje prema siromašnima.

Bio je to veliki ugodnik Božji, veliki Čudotvorac i izvrsni posrednik pred Bogom.

Još kao dete dali su ga roditelji njegovi da uči Sveto Pismo, te pošto se odlikovao prirodnom bistrinom uma i rukovodstvom Svetog Duha, za kratko vreme stekao je veliku mudrost.

Ime je dobio po svom stricu Nikolaju, episkopu grada Patare.

Zamonašio se u manastiru Novi Sion i još za života narod ga prozva Svetiteljem.

Bio je izabran za arhiepiskopa grada Mira u Likiji, gde je i sahranjen nakon smrti, 343 godine.

Odatle je pod najezdom Muslimana, 1087. godine, narod sklonio njegove svete mošti u Bari u Italiji.

Prenos moštiju je izvršen po čudesnom snoviđenju jednog hristoljubivog, pobožnog i pravednog monaha, kome se javio Sveti Nikolaj i rekao da se njegove mošti prenesu u Bari, koji je u to vreme bio pod pravoslavnim patrijarhom.

Kako je rečeno tako je učinjeno.

Prilikom prenosa svetih moštiju, desila su se mnoga čudesa.

Isceliše se bolesni, hromi i slepi, gluvi i besomučni.

Ta čudesa i čudesna isceljenja dešavaju se i dan danas, a vernici širom sveta mole se ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti.

Mnogi hrišćanski hodočasnici pohode grad Bari, gde je vremenom sagrađena i crkva u znak zahvalnosti i čast njegovu, i dolaze tu iz raznih krajeva sveta na poklonjenje čudesnim moštima i kivotu svetitelja Nikolaja.

Pri prenosu svetiteljskih moštiju dogode se mnoga čudesa, kako od dodira moštiju, tako i od mira, koje se izobilno točilo iz moštiju.

Još se u ovaj dan spominje čudo svetog Nikolaja nad Stefanom Dečanskim, kraljem srpskim; naime, kako je svetitelj Nikolaj povratio vid slepome kralju Stefanu.

Proslava manastirske slave u Svetom Nikoli u Vranju

Povodom proslave manstirske slave u Manastiru Sveti Nikola u Vranju, u subotu predveče verni narod i sveštenstvo Eparhije vranjske dočekali su mošti Svetih prepodobnomučenika Rmanjskih ispred manastirskog kompleksa. Mošti su potom unete u manastirsku crkvu, a to je učinio kum slave, episkop bihaćko–petrovački i rmanjski Sergije. U sklopu proslave manastirske slave, u nedelju 22. maja od 8.30 pčela je sveta arhijerejska liturgija, a od 11 časova sledi kulturno-umetnički program.

Najnovije vesti