Mošti Svetih prepodobnomučenika rmanjskih stigle u Svetonikolski manastir FOTO/VIDEO

Verni narod i sveštenstvo Eparhije vranjske dočekali su u subotu predveče mošti Svetih prepodobnomučenika Rmanjskih u Manastriru Sveti Nikola u Vranju.

Mošti je manastiru darovao ovogodišnji kum slave, episkop bihaćko–petrovački i rmanjski Sergije.

Pre dolaska moštiju održano je bdenije.

Manastir Sveti Nikola obeležava 700 godina od početka gradnje i 690 godina postojanja.

U sklopu proslave manastirske slave, u nedelju 22. maja u 8.30 je sveta arhijerejska liturgija, a od 11 časova kulturno-umetnički program.

Podsećanja radi, mošti rmanjskih monaha, sveštenoslužitelja, nekadašnjih žitelja svetonikolajevske obitelji manastira Rmnja i njihovi zemni ostaci pronađeni su u aprilu ove godine, prilikom obnoviteljskih građevinskih radova oko manastirskog hrama Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u ovom manastiru.

Kako je saopšteno iz eparhije bihaćko-petrovačke, većina skeleta pronađena je uz same temelje manastirskog hrama i ispred ulaznih zapadnih vrata.

Među njima su i mošti sveštenika Zorića, koji je živio polovinom 19. veeka, a kojeg je narod zbog njegovog života u vrlini nazivao kaluđerom.

Manastir Sveti Nikola, gde je u subotu prenet deo moštiju, pravi je dragulj grada Vranja.

Sazidan je u XIV veku, između 1322. i 1331. godine, u vreme kralja Stefana Dečanskog, koji je crkvu i manastir darivao knezu Baldovinu.

Povelja kojom se ovo darivanje potvrđuje napisana je u periodu 1343-1345. godine i predstavlja prvi pisani trag o crkvi Svetog Nikole, kao metohu manastira Hilandara.

Najnovije vesti