Dan primirja: Nikad ne zaboraviti 3.500 nedužnih civila FOTO

Parastosom, polaganjem venaca i cveća na Spomenik žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. godine u Vranju je u četvrtak obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o jednom od najtragičnijih perioda u istoriji, predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković podsetio je da je Veliki rat protutnjao kontinentom, ostavljajući iza sebe smrt i pustoš.

"Srpska vojska bila je među prvima koja je, nakon sloma Solunskog fronta, praktično u jurišu oslobodila svoju otadžbinu od okupatora, na oduševljenje stranih vojskovođa.

Ovde na jugu naše zemlje bugarski okupatori bili su odgovorni za nezapamćena zverstva nad nedužnim stanovništvom.

Pod maskom deportacije na prevaru su odvodili ljude, tobože u Sofiju i druge delove Bugarske, i ubijali ih na pola puta.

Činili su masovna ubistva, palili knjige, zabranjivali srpski, a nasilno uvodili bugarski jezik.

Bilo je to vreme patnji i stradanja, tamni oblak uništenja naših predaka.

Prema nekim izvorima, samo u okolini Vranja, Bugari su ubili 3.500 nedužnih civila - to im nikad neće biti zaboravljeno", istakao je Tričković.

Vence i cveće na spomen obeležje, položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, policije, BIA, gradske opštine Vranjska Banja, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije, SUBNOR-a itd.

Pomen stradalima služio je vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom Eparhije vranjske.

U kulturno – umetničkom programu nastupili su Tijana Vučković, Slobodan Jovanović i glumac Marko Petričević.

Natalijina ramonda

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Srbiji se obeležava kao državni praznik od 2012. godine. Kao glavno obeležje praznika koristi se motiv cveta pod nazivom Natalijina ramonda. To je ugrožena vrsta cveta koja raste na istoku Srbije, kao i na vrhu Kajmakčalana, gde je srpska vojska vodila žestoke borbe protiv Bugara. Cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvet feniks jer čak i kada se osuši, ako se zalije, može da oživi, što opet simbolizuje vaskrsenje srpske države nakon Prvog svetskog rata. Prema zvaničnim podacima, Srbija je u Velikom ratu izgubila 1.250.000 ljudi, odnosno skoro 30 odsto od celokupnog broja stanovnika prema popisu iz 1914. godine.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Milenkovićeva uskršnja čestitka »

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković čestitao je sugrađanima najradosniji hrišćanski praznik - Uskrs, saopšteno je i...

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...