Dan oslobođenja Vranja: Ko to svađa vlast i borce (FOTO, VIDEO)

Grad Vranje u petak nizom događaja slavi 7. septembar, Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Na prijemu za rukovodstvo i članove SUBNOR-a u 9 časova, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković čestitao je Dan oslobođenja svim borcima.

- Pre 74 godine vaši i naši preci oslobodili su ovaj grad i svojim herojstvom pokazali kako se čuva otadžbina i kako se bori za nju.

Danas slavimo slobodu, ali i sećanje na njihovo viteštvo i rodoljublje, njihov osećaj petriotizma u suprotstavljanju najvećoj svetskoj sili u tom momentu i njihovoj žrtvi kako bismo mi danas živeli u slobodi.

Moramo da negujemo sećanje na njih i ja se zahvaljujem članovima SUBNOR-a na svemu što čine mnogo da to sećanje ne izbledi - rekao je Milenković.

On je skrenuo pažnju na to da se u regionu "relativizuje značaj antifašističke borbe".

- Zbog toga je još značajnije da negujemo sećanje na sve njih, kako klica fašističkog zla ne bi vaskrsla i postala dominantna - rekao je Milenković pred borcima.

Predsednik SUBNOR-a Stojan Mladenović, zahvaljujući se u ime SUBNOR-a na prijemu, izrazio je zadovoljstvo što je u Vranju sačuvan zajednički pristup u negovanju patriotiskih i slobodarskih tradicija iz srpske istorijske prošlosti".

- Kadrovski osvežen posle nedavnih izbora na svim nivoima, SUBNOR nastavlja kontinuitet rada i uspešno privodi kraju aktivnosti uoči obeležavanja 70-e godišnjice svog postojanja i rada.

U ovom momentu, neke snage žele da nas uvuku u sukob sa legalno izabranom vlašću u gradu, a mi im poručujemo da na nas u svojim prljavim namerama ne računaju.

Ni pod kojim uslovima mi ne prihvatamo ulogu "lake konjice" za obavljanje prljavih poslova u tuđem interesu - kazao je Mladenović, ne precizirajući na koga tačno misli.

- Borci su veliki akcijaši i stvaraoci i drago nam je uvek kada se u gradu nešto korisno dešava i iskreno volimo da se Vranje razvija u svakom pogledu.

Mi smo državotvorni, patriotski, nestranački i antifašistički faktor svugde gde delujemo - dodao je predsednik SUBNOR-a.

Predsednik Skupštine grada Dejan Trićković, uz čestitke predstavnicima SUBNOR-a, istakao je da je "naša dužnost da ne zaboravimo pretke koji su položili živote za slobodu u kojoj danas živimo".

U 10 časova biće održana Svečana sednica Skupština grada Vranja, a za 12 časova zakazano je Odavanje počasti oslobodiocima Vranja kod spomenika na platou Pedagoškog fakulteta.

Sve događaje možete pratiti uživo preko portala Vranje News i na Fejsbuk stranici našeg medija.

Komentari

Свим Борцима НОР-а, СУБНОР-у ,поромцима и грађанима Врања, честитам 7.септембар - Дан ослобођења града и околине. Посебан поздрав Мићку Велиновићу.

Najnovije vesti