Daleko su Izrael i Holandija

Pčinjski okrug ima blizu 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a po podacima popisa iz 2012. godine, obrađuje se svega 24,7 odsto, podatak je u koji je u petak u Bujanovcu sumnju izrazio Milorad Stajković, predsednik Saveza zemljoradničkih zadruga Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

On je, kako javlja portal Bujanovačke, kao jedan od predavača na seminaru za poljoprivrednike, održanom u Bujanovcu, kazao da je taj procenat dosta manji od onog iz popisa.

Upoređujući poljoprivredu Srbije sa razvijenijim zemljama, Stajković je podsetio da, na primer, Izrael i Holandija „otimaju“ zemljište od pustinje, odnosno mora, i prave obradive parcele, dok kod nas ni postojeći potencijali nisu iskorišćeni.

- Tamo država organizuje zadruge i formira stručne službe, obezbeđuje uslove za zajedničke kapacitete, a ovde su zadruge na poslednjem mestu.

Nama su jedino rešenje zadruge, jer se radi o sitnim parcelama i o raznovrsnoj netržišnoj proizvodnji – konstatuje Stajković.

Osim o poljoprivrednim potencijalima ovoga kraja, na skupu je bilo reči i o podsticajima iz budžeta Republike Srbije i lokalne samouprave, odnosno EU i IPARD fonda.

Seminaru, koga je na Ekonomskom fakultetu u Bujanovcu organizovala leskovačka Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog okruga, u saradnji sa beogradskom Sertifikacionom kućom, prisustvovali su i predstavnici Službe za poljoprivredu opštine Bujanovac.

Najnovije vesti