Daj pedalu raku: Podrška ženama obolelim od karcinoma dojke

U Gradskom parku u Vranju u subotu je treći put održana manifestacija Daj pedalu raku, u znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke.

Organizovana je simbolična vožnja biciklima, kao deo kampanje podrške, stazama Gradskog parka.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović rekla je da je lokalna samouprava "uvek tu za maksimalnu podršku, kako Zdravstvenom centru, tako i svim građanima koji se suočavaju sa bilo kojim zdravstvenim prblemom".

"Već u ponedeljak će više od 90 zdravstvenih radnika početi sa radom", rekla je Jović.

Ona je podsetila na lik i delo pokojnog hirurga Vukašina Antića, koji je ostavio neizbrisiv trag u borbi protiv raka dojke.

Saša Đorđević, direktor ZC Vranje, naglasio je da je "preventiva u borbi protiv svih bolesti najvažnija, a posebno kada je u pitanju kancer dojke".

"Ako se pacijent javi na vereme procenat izlečenja je stoprocentni’’, istakao je Đorđević.

On je najavio da će uskoro početi da radi novi mamograf, "nakon osam godina ispadanja iz skrininga, tako da će pacijentkinje u Vranju do preventivnih pregleda dolaziti mnogo brže".

"Nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja naših pacijenata, da ćemo pravovremeno pomoći i da ćemo što više pacijenata izlečiti, kao i da ćemo sa novim skrining programom dati veliki doprinos zdravlju’’, naglasio je Đorđević.

Manifestaciju Daj pedalu raku 2022 organizivao je Ženski centar Milica iz Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Osim u trideset gradova Srbije, održava se i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Komentari

Direktor ZC ne može da odgovori sa "uskoro" na pitanje kada počinje da radi mamograf, koji ne radi već mesecima! Pacijentkinje čekaju, a neke su i vrlo uplašene jer već imaju nalaz sa ultra zvuka koji polazuje da nešto nije u redu i mamograf im je neophodan da bi ŠTO PRE krenule sa lečenjem!!! Molim novinare portala da malo detaljnije istraže ovu temu. Hvala.

Najnovije vesti