Da li je pronađen oralni lek za virus COVID-19

Vranje - Farmaceutski div Merk i američka laboratorija obelodanili su napredak u ispitivanju oralnog leka protiv virusa COVID-19, antivirusnog preparata koji pozitivno utiče na smanjenje virusnog opterećenja.

- Budući da postoji potreba antivirusnog lečenja SARS-CoV-2 ohrabruju nas ovi preliminarni rezultati - navodi u saopštenju Vendi Peinter iz "Ridgeback Biotherapeutics".

Merk je krajem januara prekinuo rad na dve potencijalne vakcine protiv COVID-19, ali nastavlja istraživanja dva leka protiv te bolesti, uključujući "molnupiravir", razvijen s američkim firmom "Ridgeback Bio".

- Lek je bitno smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana lečenja - navedeno je iz kompanije na sastanku sa stručnjacima za zarazne bolesti.

Druga faza testiranja je provedena na 202 pacijenta koji nisu bili hospitalizovani, a imaju simptome.

Lekovi protiv gripa poput "oseltamivira" (Tamiflu) i "zanamivira" (Relenza) ponekad se propisuju protiv sezonskog gripa, a sada se pokušava naći lek protiv COVID-19.

- Obećavajući su rezultati ovog istraživanja, posebno brže smanjenje virusnog opterećenja osoba koje imaju COVID-19 u početnoj fazi i koje su primile molnupiravis - tvrdi Vilijam Fišer, jedan od direktora istraživanja i profesor medicine na Univerzitetu Severne Karoline.

Merk radi i na leku MK-711 i prvi rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da se za više od 50 odsto smanjio rizik od smrti ili zastajanja disajnog sistema kod hospitalizovanih pacijenata s umerenim ili teškim oblicima COVID-19, objavila je kompanija krajem januara.

Najnovije vesti