CRTA: Tužilaštvo da hitno reaguje zbog falsifikovanja potpisa

"Pozivamo nadležna javna tužilaštva da hitno i po službenoj dužnosti istraže slučajeve falsifikovanja potpisa podrške birača na više izbornih lista kako bi se utvrdila istina, zaštitio integritet izbornog procesa i odgovorni priveli pravdi, saopšteno je iz organizacije CRTA, nakon vesti o lažiranim izjavama birača, odnosno potpisima podrške, za koje se utvrdilo da ih nema na evidenciji Gradske uprave u Vranju, kao što je to navedeno u dokumentaciji uz predatu listu Radeta Baste.

Pored ovog slučaja, članovi Republičke izborne komisije iz redova koalicije Srbija protiv nasilja, ukazali su na slučajeve da su na listama kandidata za beogradske izbore, falsifikovani potpisi nekih njihovih poznanika, ali i javnih ličnosti.

Kako navodi CRTA, ukoliko je bilo kršenja zakona, posledice su još teže, pošto se sumnje odnose i na neke od lista koje su izborne komisije već zvanično proglasile, te se „biračima ostavlja mogućnost da glasaju za liste koje su na glasački listić stigle pomoću krivičnih dela“.

„Apsurdna je činjenica da je do sada na lokalnim izborima u Beogradu proglašeno 12 izbornih lista, da za većinu njih (sedam) postoje navodi o falsifikovanju potpisa podrške građana, kao i za jednu listu na parlamentarnim izborima, što ozbiljno urušava legitimitet izbornog procesa“, navode iz Crte.

U saopštenju se dodaje da je Tužilaštvo mora "aktivnom i brzom reakcijom da spreči ovakve prakse kojima se obesmišljavaju zakonske procedure i urušava poverenje građana u izbore, i to pre izbornog dana".

Postojeća zakonska rešenja ne pružaju izbornim komisijama mogućnost da pauziraju izborni proces dok tužilaštvo ne utvrdi činjenice, te je hitno tužilačko reagovanje još neophodnije, dodaje se u saopštenju.

„U navedenim slučajevima falsifikovanja potpisa podrške građana reč je o potencijalnim krivičnim delima zloupotrebe tj. neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana i falsifikovanja službene isprave“ – ističu.

Podsećanja radi, 2.777 potpisa, za koje je koalicija koju predvodi bivši ministar Rade Basta navela da su overeni u Gradskoj upravi u Vranju, ne postoje u evidenciji Gradske uprave.

To je potvrdio načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović.

Slučaj lažiranih potpisa otkrili su članovi Republičke izborne komisije iz Zeleno levog fronta.

To nije prvi takav slučaj u Vranju.

Stojanović: Ni "p" od poštenih izbora

Politikolog Boban Stojanović izjavo je za N1 da i ove godine "svedočimo tome da izbori u Srbiji nisu pošteni, čak ni u procesu kandidovanja".

„Često se čuje da izborni rezultati zavise od onog ko broji glasove, a ja bih rekao da izborni rezultati zavise i od onog ko ima mogućnost da različitim fantomskim listama prikupi potpise potrebne za kandidovanje, a onda taj neko uzme određeni procenat glasova, pa to ode u one bačene glasove, pa se to proporcionalno rasporedi strankama, najviše naravno onoj koja je osvojila najviše glasova. Problem je nastao posle vanrednog stanja 2020. godine, kada je odlučeno da osim javnih beležnika, izjave birača mogu da overavaju i gradske uprave, odnosno opštinski overitelji. Mislim da kod javnih beležnika ne postoje nepravilnosti, oni uzimaju ogroman novac na overavanje izjava podrške, tako da mislim da ne bi to rizikovali. S druge strane, opštinski overitelji, odnosno opštine imaju bazu naših podataka, i oni mogu da uzmu birački spisak, da izvuku 100, 200, 300 imena, da upišu njihove podatke. Ti ljudi postoje, njihovi JMBG su ispravni i onda budu prihvaćeni. Kad vidite da su izjave podrške na nekoj listi samo opštinski overitelji overavali, verujte mi da ta lista ima nešto problematično. Ovde nema ni d od demokratije, s od slobodnih izbora, ni p od poštenih izbora", kazao je Stojanović.

Najnovije vesti