Crta: Nezabeleženo dovođenje iz drugih mesta i zemalja na glasanje

Vranje/Beograd - Posmatračka misija Crte ocenjuje da u dosadašnjem toku izbornog dana najveću zabrinutost izaziva veliki broj zabeleženih slučajeva organizovanog dovođenja birača na glasanje u Beograd iz drugih mesta i zemalja.

"Na više punktova u Beogradu primećeno je koncentrisanje autobusa, kombija i individualnih vozila, čiji putnici se dalje razvoze na biračka mesta u raznim delovima grada.

Po dosadašnjim saznanjima Posmatračke misije, Novi Beograd je “zbirno mesto” za glasače iz Bosne i Hercegovine (uglavnom iz Republike Srpske), dok je na teritoriji opštine Palilula uočen veliki broj kombija koji dovoze glasače sa Kosova i Metohije.

Organizovano sprovođenje birača zabeleženo je i na Voždovcu i na Zvezdari.

Uvećava se broj prijava za izbornu korupciju - Posmatračka misija Crte prijavila je slučajeve u Malom Iđošu i Vršcu u kojima se grupama birača, organizovano sprovedenih na glasanje, po izlasku s biračkog mesta daje novac.

Do sada je Crta u toku izbornog dana uputila pet prijava za krivična dela u vezi s izborima.

Na 2 odsto biračkih mesta u Srbiji i 3 odsto u Beogradu zabeleženo je neovlašćeno prisustvo trećih lica.

Paralelno vođenje evidencije notirano je na 6 odsto biračkih mesta u Beogradu i 4 odsto u Srbiji, a povrede tajnosti glasanja na 3 odsto birališta u glavnom gradu i 4 odsto u celoj zemlji.

Izlaznost na parlamentarnim izborima na nivou Srbije do 16 časova bila je 42,1 odsto (margina greške 0,8 odsto), a u Beogradu 41,4 odsto (margina greške 0,4 procenta).

Poređenja radi, na prošlim izborima je u izlaznost u ovom periodu bila 42,4 odsto na nivou Srbije i 38 procenata u Beogradu.

Kako dan odmiče, primećuju se i povećane gužve na biralištima.

S jedne strane, to može biti posledica veće odgovornosti članova biračkih odbora u odnosu na obavezu da osiguraju da na biračkom mestu bude samo onoliko birača koliko ima paravana.

S druge strane, na pojedinim biračkim mestima je primćen neobično mali broj paravana, svega po dva.

Nastavlja se i onemogućavanje Crtinih posmatrača da rade svoj posao - nakon 17 slučajeva u kojima su posmatrači jutros sprečeni da prisustvuju pripremama za otvaranje i otvaranju biračkih mesta, kasnije je u Žablju na dva biračka mesta onemogućeno posmatranje, a posmatraču je pretila i zastrašivala ga je nepoznata osoba koja nije član biračkog odbora", saopšteno je iz Crte.

Najnovije vesti