Civkarovski (Knauf): Naša ulaganja u zdraviju životnu sredinu neće stati

Kompanija Knauf Insulation završila je proletos rekonstrukciju fabričkog postrojenja u Surdulici vrednu više od 20 miliona evra. Ovaj poslednji investicioni ciklus samo je deo stalnog unapređenja proizvodnog procesa koji traje još od 2005. godine kada je veliki nemački proizvođač kamene vune došao na jug Srbije. O postignutim rezultatima, daljim planovima, poslovanju u lokalnoj zajednici ali i prednostima koje donosi korišćenje kamene vune u građevinskoj industriji, intervju sa Tihomirom Civkaroskim, generalnim direktorom Knauf Insulation zaduženim za regiju istočna Evropa jug, objavila je E-kapija.

Gospodine Civkarovski, kako će ova rekonstrukcija postrojenja i radovi koji su započeti prošle, a završeni ove godine, koristiti lokalnoj zajdnici?

"Nabrojaću sve što je u ovom investicionom ciklusu, vrednom više od 20 mil EUR, završeno i čime nije samo poboljšan kvalitet proizvodnje i proizvoda, već je i direktno uloženo u lokalnu zajednicu i zaštitu životne sredine. Veći deo proizvodne linije je zamenjen trenutno najsavremenijom dostupnom opremom. Stari dimnjak je zamenjen novim, a ugrađen je i najsavremeniji tzv. dezoks sistem za odsumporavanje, kojim su povećani reciklažni kapaciteti fabrike.
Novi dimnjak (Foto: Knauf Insulation). Instalirana je najsavremenija robot-ruka na delu za pakovanje kao i nova mašina za paletizaciju robe, čime se smanjuje upotreba plastičnog pakovanja i ostvaruje značajna ušteda magacinskog prostora. Takođe, kako bi se rasteretila saobraćajna gužva u okolini fabrike i ubrzao proces otpremanja robe, izgrađena je nova zgrada logistike i moderan parking za kamione. Dodatno, uredili smo još jedan natkriveni magacinski prostor u fabričkom krugu, tako da je sada povećan naš skladišni kapacitet i smanjena potreba za eksternim magacinima".

Sve ovo, kako ste nam napomenuli, ne bi moglo da bude završeno da nije bilo stručne podrške iz centrale kompanije, ali pre svega vrhunskih inženjera, menadžera i svih zaposlenih u Surdulici. Unapređenja u proizvodnji su donela i nova radna mesta.

"Još 15 radnika je počelo da radi u julu ove godine. Više puta smo ponovili da ulaganja u fabriku u Surdulici i sve ljude koji su posredno ili neposredno povezani sa nama, neće stati. Svojevremeno smo u razgovoru sa lokalnom zajednicom dali obećanja da ćemo se u svakom segmentu proizvodnje truditi da poboljšamo održivo poslovanje i da ćemo nastaviti da utičemo na razvoj Surdulice i celog kraja.
Moram da istaknem da smo i tokom procesa rekonstrukcije postojenja, koliko god je to taj proces dozvoljavao, zato i angažovali dobavljače sa juga Srbije. I sada kada je ovaj ciklus investicija završen, možemo da se pohvalimo da smo sva obećanja održali i kroz rekonstrukciju, podršku lokalnim preduzetnicima i kroz nova zapošljavanja".

Po završetku rekonstrukcije, obavljena su i redovna merenja kvaliteta vazduha i uticaja rada fabrike na životnu sredinu. Kakve ste rezultate dobili?

"Od prvog dana poslovanja u Srbiji, kao i u svim drugim zemljama gde imamo svoje proizvodne pogone, poštujemo sve nacionalne propise iz oblasti ekologije. I do sada, što je jako važno da se naglasi, nisu zabeležena nikakva veća odstupanja.
U Surdulici i opštini Belo polje se vrše redovna merenja kvaliteta vazduha od strane akreditovane laboratorije a u skladu sa SRPS ISO/IEC 17025 (iz registra ATS - Akreditaciono telo Srbije) i mere se svi parametri koje propisuje zakon. Svi izveštaji se dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine i Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine.
Tokom letnjih meseci ove godine urađena su nova merenja i po svim parametrima vazduh u krugu i okolini fabrike nije bio zagađen. Štetne materije, kao što je na primer formaldehid ili fenol su od 10 do 30 puta manje prisutne u vazduhu nego što je to dozvoljeno našim i EU propisima. Stručnjaci do sada nisu uspeli da utvrde bilo kakvu uzročno posledičnu vezu između potencijalnih zagađenja u Surdulici i okolnim naseljima i rada naše fabrike. Naravno, mi smo uvek tu da naše sugrađane transparentno informišemo i pomognemo im da rešavaju sve ekološke i druge probleme. Zato stalno ulažemo u kvalitet proizvodnje i pomažemo različite lokalne projekte koji doprinose očuvanju životne sredine".

U nekim ranijim intervjuima za medije istakli ste da je kamena vuna strateški važan materijal. Da li biste objasnili zašto?

"Tako je. U Surdulici se proizvodi strateški važan materijal, kamena vuna, koji štedi energiju u zgradama ali ujedno i štiti korisnike objekata od požara i buke, kreirajući zdravo okruženje za život i rad. Poslednji trendovi u građevinarstvu ali i novi zakonski akti koji se usklađuju sa regulativama iz EU, zahtevaju visok nivo energetske efikasnosti novih zgrada, kao i zgrada koje se renovinaraju.
Kamena vuna (Foto: Knauf Insulation). Prva mera energetske efikasnosti je izolacija omotača objekta (fasada, krov i podovi). To moraju da budu kvalitetni, multifunkcionalni i po mogućstvu, materijali prirodnog porekla. Sve ta svojstva ima kamena vuna. Ali ono što posebno ističem jeste činjenica da ovaj materijal nije goriv i da njegovo postavljanje kao izolacionog materijala znači dodatnu zaštitu od širenja požara".

Osim što Knauf Insulation konstantno radi na unapređivanju i inoviranju proizvoda, jedan od ciljeva održivosti jeste dostizanje cirkularne ekonomije, što praktično znači - postići više sa manje resursa.

"U tom smislu, imamo konstantnu reciklažu i ponovnu upotrebu otpadne vune u proizvodnom procesu, zatim koristimo toplu vodu iz proizvodnog procesa za grejanje prostorija zimi, u planu je ugradnja solarnih panela na krovove naših postrojenja, a najnoviji projekat je povećanje održivosti našeg pakovanja. Tako smo u avgustu lansirali novo, održivije pakovanje koje ima manju količinu štampe i nove plastike u sebi i može se 100% reciklirati".

Kako vidite budućnost građevinske industrije u Srbiji i koja je uloga surduličke fabrike u njoj?

"Glavne tendencije u evropskom građevinarstvu su energetska efikasnost i rezilijentnost zgrada - dakle, otpornost zgrada na zemljotresa, ekstremne vremenske prilike, ali i povećana udobnost u svakodnevnom životu i zdrava mikroklima. Srbija se trudi da prati te trendove, a Knauf Insulation kao muiltinacionalna kompanija doprinosi svojim međunarodnim znanjem i iskustvom, što u oblasti kvalitetnih tehnologija, sistema i materijala, što u prenošenju najboljih praksi iz evropskih regulativa u srpsko zakonodavstvo. Imajući u vidu da je prva mera energetske efikasnosti upravo izolacija - nema zime za kamenu vunu iz Surdulice".

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Najnovije vesti