CeSid: Najniža izlaznost u poslednjih šest godina

Vranje/Beograd - Prema podacima posmatačke misije CRTA, do 15 časova izlaznost birača na parlamentarnim izborima bila je 30,8 odsto. CeSid je saopštio da je do 14 sati izašlo 27 odsto građana. Programski direktor CeSida Ivo Čolović rekao je na konferenciji za novinare da je to najniža izlaznost birača u poslednjih šest godina.

Saradnica CeSID-a Emilija Orestijević je kazala da je od 12 do 14 sati zabeleženo više nepravilnosti na glasačkim mestima.

- Nastavljeno je sa ubacivanjem listića u pogrešne glasačke kutije, listići za lokalne izbore se ubacuju u kutije za parlamentarne izbore i obratno - kazala je Orestijević i dodala da je na više glasačkih mesta zabeležena i povreda tajnosti glasanja.

- Na više mesta je primećeno da se glasački listići fotografišu ili se savijaju tako da se vidi za koga se glasalo - objasnila je ona.

Orestijević je kazala da članovi biračkih mesta u Kuli uzimaju pozive za glasanje od gradjana, pa ih u kesama dele nepoznatim osobama.

- Na nekoliko biračkih mesta gradjani nisu mogli da glasaju jer nisu bili upisani u birački spisak.

Naknadnom proverom u policiji, oni su prema svom prebivalištu trebali da glasaju na tim biračkim mestima, ali nisu bili upisani - objasnila je Orestijević.

Prema podacima Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID), koji širom Srbije ima 500 posmatrača, izlaznost do 11 časova bila je 13,7 odsto, saopštio je programski direktor Cesida Ivo Čolović.

On je dodao da je u poslednja dva sata uspostavljen trend od četiri odsto glasača na sat vremena.

Procenu izlaznosti Cesid radi u saradnji sa Ipsos strategic marketingom.

CRTA: Izlaznost do 14 sati 27 odsto

Prema podacima CRTA, izlaznost do 14 časova za parlamentarne izbore je 27 odsto za uzorka od 500 biračkih mesta. Na parlamentarnim izborima do 13 časova na glasanje je izašlo ukupno 22,9 odsto birača saopštila je posmatračka misija Crte. U odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine to je manje za 2,2 procentna poena. Prema podacima Cesida i Ipsosa, do 13 časova je glasalo 23,4 odsto birača što je u odnosu na njihove podatke iz 2016. više nego na tadašnjim parlamentarnim izborima, ali za nijansu manje nego na predsedničkim izborima 2017. CRTA je saopštila da je svim posmatračima dozvoljeno posmatranje na biračkom mestu. Na četiri odsto biračkih mesta zabeležene su ozbiljnije nepravilnosti što je za dva procentna poena više u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine. U pitanju su, kako se navodi, nepravilnosti poput narušavanja tajnosti glasanja i prisustva neovlašćenih lica na biračkom mestu.

Najnovije vesti