Cera Mihailović promovisao svoje pesništvo u Beogradu i Novom Sadu

Dva književna susreta sa publikom van Vranja imao je vranjski pesnik Miroslav Cera Mihailović, najpre promovišući svoju najnoviju knjigu Druga pamet u prostorijama Srpske književne zadruge (SKZ), koja je i izdavač, a potom predstavivši svoje stvaralaštvo u Kulturnom centru Miloš Crnjanski u Novom Sadu.

Govoreći o Cerinoj najnovijoj knjizi u SKZ, Milo Lompar, naš poznati književni teoretičar i profesor beogradskog Filološkog fakuteta, podsetio je da autor dolazi sa juga Srbije, iz Vranja koje je "dalo značajne ljude naše kulture".

Lompar je ukazao na to da je SKZ, objavljivanjem ove pesničke knjige, obeležila dijalekatsku razuđenost srpskog jezika i u svoje Kolo uključila još jednog značajnog pisca juga Srbije.

Govoreći o poetici Cere Mihailovića, o razuđenoj tematici njegove poezije i religijskoj osećajnosti, Lompar je potencirao "negaciju kao osnovni pesnički postupak i apel iskrenosti u doživljaju života i sveta".

Ukazao je i na jedan, za modernu poeziju neobičan pesnički postupak - komunikativnost poezije, njenu eksplicitnost i direktnost.

Obraćajući se prisutnim, autor Cera Mihailović fokusirao se na treći deo ove pesničke knjige Nož do kosku, upravo zbog toga što je napisan na dijalektu.

Mihailović je rekao da je onemogućen da standardnim jezikom iskaže sve ono što misli i oseća, posegao za onim maternjim, za dijalektom.

"Jer, upravo dijalekat najbolje predstavlja južnjački mentalitet i život", kazao je.

Pesme iz knjige Druga pamet govorila je glumica Nataša Lasica.

Na predstavljanju Cerinog stvarlaštva u Novom Sadu, književnik i književni kritičar Radivoje Mikić kazao je da je Mihailovićev pesnički glas "prepoznatljiv po kritičkom tonu, po satiričnom pristupu u prikazivanju stvarnosti našeg doba".

"To je bio razlog da Mihailović u svoje pesme uvede mitopoetski prostor, da pozornicu zbivanja u svojim pesmama veže za antiutopijske toponime - zemlja Lipsandrija, Nemesto, Nesvrta - podesne da simblozuju onaj životni ambijent u kome sve autentično biva dovedeno u pitanje, u kom osnovno načelo nisu istina i pravda, već moć", kazao je Mikić.

Mihailovićeva Druga pamet, objavljena je u jubilarnom kolu Srpske književne zadruge, kojim je obeleženo 130 godina od njenog osnivanja 1892. godine.

To je jedna od deset knjiga iz tog kola.

Od 1983. godine i prve zbirke Trči narod to je Cerina dvadeset treća zbirka stihova.

Mihailović je svoju prvu knjigu pesama pod nazivom Trči narod objavio pre ravno četiri decenije.

Profil

Miroslav Cera Mihailović rođen je 1955. godine u Preobraženju, nedaleko od Vranja. Piše uglavnom poeziju. Prevođen je i nagrađivan. Zastupljen je u školskim udžbenicima, brojnim zbornicima i antologijama u zemlji i inostranstvu. Priredio je Izabrana dela Borisava Stankovića I–III (Plutos, Vranje 2014). Dobitnik je Nagrade Pečat varoši sremskokarlovačke, Drainac, Zmajeve nagrade, Nagrade Zaplanjski orfej, Kondira Kosovke devojke, Zmajevog pesničkog štapa, nagrada Đura Jakšić, Stevan Pešić, Branko Ćopić, Zlatni prsten, Plakete Udruženja književnika Srbije sa likom Sime Matavulja, kao i Povelje za životno delo. Objavio je knjige Trči narod (Književna omladina Srbije, Beograd, 1983), Knjiga četvorice (Nova Jugoslavija, Vranje, 1985), Panika (Jedinstvo, Priština, 1987), Problem br. 1, za decu (Slobodna književna porodica, Vranje, 1988), Đavo preže ata (Gradina, Niš, 1990), Prilike su takve (Književne novine, Beograd, 1990), Metla za po kuću (Matica srpska, Novi Sad, 1993), Krpene na utrobata (Pan, Sofija, 1996), Lom (Filip Višnjić, Beograd, 1999), Svrtka u Nesvrtu (Narodna knjiga, Beograd, 2000), Kraj će kaže (Narodna knjiga, Beograd, 2003), Sol na ranu (Filip Višnjić, Beograd, 2004, dva izdanja), Ključne tačke (Srpska književna zadruga, Beograd, 2004), Dovde mi je više, za decu (Zavod za udžbenike, Beograd, 2007), Panika u parlamentu, plaketa (Slobodna književna porodica, Vranje – Preobraženje, 2010), Sličice iz Lipsandrije (Albatros plus, Beograd 2010), Trči narod, drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje (Književno društvo Sveti Sava, Beograd 2013), Dlaka na jeziku (Narodna biblioteka Stefan Prvovenčani, Kraljevo, 2014), Pogled sa koca (Kairos, Sremski Karlovci, 2016), Padanje sa dna (Kairos, Sremski Karlovci, 2017) i Sol na ranu, treće izmenjeno i dopunjeno izdanje (Albatros plus, Beograd, 2018).

Najnovije vesti