Ceo sudski personal u izolaciji: Viši sud preuzeo nadležnost Osnovnog

Nakon obelodanjivanja informacije da je jedno lice iz Osnovnog suda u Vranju pozitivno na koronavirus (COVID 19) sve sudije i zaposleni u tom sudu stavljeni su u izolaciju, a taj sud samim tim sprečen da postupa u hitnim predmetima, saopšteno je u petak iz Višeg suda u Vranju.

- Rešenjem Vrhovnog kasacionog suda Kd. 41/2020 od 19. marta i R56/2020 od istog dana, za postupanje u hitnim predmetima Osnovnog suda u Vranju za vreme trajanja vanrednog stanja (sprečenosti tog suda da postupa) određen je Viši sud u Vranju.

Predsednik Višeg suda u Vranju odrediće sudije koji će postupati u hitnim predmetima iz nadležnosti Osnovnog - navodi se u saopštenju.

Prema zaključku Vrhovnog kasacionog suda "pod suđenjima u krivičnoj materiji koja ne trpe odlaganje u prvom stepenu smatraju se: suđenja u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora; suđenja koja se vode za krivična dela iz članova 235, 248. i 249. Krivičnog zakonika; protiv maloletnih učinilaca krivičnih dela, odnosno gde je oštećeni maloletno lice u vezi krivičnih dela protiv polne slobode iz glave XVIII KZ.

Takođe i suđenja koja se odnose na nasilje u porodici; u kojima postoji opasnost od zastarelosti; za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem; u kojima se odlučuje o zabrani rasturanja štampe i širenja informacija u sredstvima javnog informisanja.

Pod suđenjima u građanskoj materiji koja ne trpe odlaganja u prvom stepenu smatraju se: suđenja u kojima treba odlučiti o privremenoj meri (određivanju, produženju ili ukidanju); u kojima se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici; u kojima se odlučuje o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti neuropsihijatrije, kao i izvršenja izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima.

- Ostala suđenja se neće držati za vreme trajanja vanrednog stanja i imaju se smatrati odloženim - zaključuje se u saopštenju iz Višeg suda u Vranju.

RAZLOG ZATVARANJA SUDA

Prvozaražena osoba u Vranju zaposlena je u Osnovnom sudu. Reč je o muškoj osobi (1957. godište) koja je od 5. do 11. marta boravila u Češkoj. Nakon što su se pojavili prvi klinički simptomi i potvrđeno prisustvo virusa osoba je u sredu hospitalizovana i transportovana na Infektivnu kliniku Kliničkog centara u Nišu. Pacijent je, zbog dobrog opšteg stanja i izostanka ozbiljnijih simptoma bolesti, u petak 20. marta otpušten na kućno lečenje. Urađena je dezinfekcija Osnovnog suda u Vranju, a sud će do daljeg biti zatvoren. Svi zaposleni i članovi njihovih porodica su u kućnoj izolaciji.

Najnovije vesti