Carina: Dosledno sprovodimo mere vlade vezane za akcize na naftu i izvoz hrane

Vranje - Srpski carinici od ponoći dosledno sprovode zaštitne mere Vlade Srbije, koje su usvojene na sednici u četvrtak, a odnose se na privremenu zabranu izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, smanjenje akciza za derivate nafte i izuzimanje sirove nafte i ulja dobijenih od bitumenoznih minerala od obaveze plaćanja carinskih dažbina pri uvozu, saopsteno je iz Uprave carina.

"Kako bi se pravovremeno reagovalo na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu, u narednih 30 dana zabranjen je izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, zrna kukuruza i prekrupe, kao i sirovog suncokretovog ulja uz dozvoljeno okončanje izvoznih postupaka na granici za robu stavljenu u carinski postupak po izvoznom dokumentu zaključno sa 10. martom 2022. godine", navode iz Carine.

Uprava carina je počela da sprovodi i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od dosadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni i bezolovni benzin, kao i gasna ulja.

"Sirova nafta i ulja dobijena od bitumenoznih minerala će do 31. decembra 2022. godine biti izuzeta od plaćanja carinskih dažbina pri uvozu.

Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kao i Odluka o dopuni Odluke o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe od plaćanja carinskih dažbina u 2022. godini i Odluka o privremenom smanjenju akciza na derivate nafte, dostupne su i na sajtu Uprave carina.

Carinski informacioni sistem već sadrži sve tarifne oznake robe obuhvaćene privremenim zaštinim merama, kao i automatske poruke u vezi sa svim unetim izmenama, što će carinskim službenicima olakšati posao i sprečiti mogućnost za bilo kakav propust.

U okolnostima povećanog rizika od nestašica na domaćem tržištu, građani Srbije se mogu osloniti na to da će Uprava carina dosledno sprovoditi zaštitne mere koje donosi Vlada u cilju zaštite stanovništva i privrede, pružajući na taj način doprinos sprečavanju većih poremećaja na tržištu i očuvanju životnog standarda", kaže se u saopštenju Carine.

Najnovije vesti