Burno u Bujanovcu: Teške optužbe unutar vladajuće koalicije

Vranje - Na sednici Opštinskog veća Bujanovca u sredu na kojoj je, pored rebalansa budžeta, na dnevnom redu bio i izveštaj Odeljenja za investicije i razvoj za prošlu godinu, na meti je bio načelnik ovog odeljenja Rahim Salihi (PDD), koji nije prisustvovao sednici, pišu Bujanovačke.

- Izveštaj tražimo već mesec dana, ali izgleda da načelnik nema smelosti.

Kaže da je bolestan, a sedi po kafićima – kazao je na sednici predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi (DP).

Arifija DP i Salihijeva PDD su deo vladajuće koalicije u Bujanovcu.

Jedan od zaposlenih u Odeljenju za investicije i razvoj Bujanovca ipak je podneo izveštaj, rekavši da je njegov šef Salihi odsutan "zbog godišnjeg odmora".

Predsednik opštine Arifi nije dobio odgovore na pitanja "koji su od projekata planiranih za 2019. godinu realizovani, šta je tačno urađeno i koliki su dugovi odeljenja".

- Ni 10 odsto projekata za prošlu godinu nije realizovano – rekao je na sednici Arifi.

Iako uskraćeni za odgovore na napred postavljena pitanja, članovi Opštinskog veća glasali su za izveštaj.

Na Arifijeve tvrdnje reagovali su iz PDD-a, dojučerašnjeg stožera vlasti u Bujanovcu, navodeći da se "do sada nisu oglašavali, iako su imali mnogo razloga, poštujući princip da novu vlast ne treba napadati u prvih 100 dana".

U saopštenju ove stranke na početku se kaže da se PDD "ne boji nikoga, posebno ne provincijskog diktatora", ne navodeći decidno na koga se misli, ali se pretpostavlja da se ovaj epitet odnosi na Arifija.

- Ovo ne ide u prilog izgradnji partnerstva u cilju dobre vlasti, kao ni albanskog partnerstva, što je jedan od glavnih principa Sporazuma iz Tirane.

Predsednik opštine je zaboravio da je sve aktuelne investicije počeo da realizuje upravo Salihi.

Arifijeva igra je previše naivna, toliko naivna u koju samo oni oko predsednika mogu poverovati.

Svrha cele ove komedije je da PDD napusti koaliciju kako bi se stvorio prostor za SNS, favorite predsednika opštine - navode iz partije dojučerašnjeg gradonačelnika Šaipa Kamberija.

Kamberijev saradnik Salihi, i dalje aktuelni načelnik Odeljenja za investicije i razvoj, takođe je reagovao na Arifijeve prozivke karakterišući ih kao "početničke, skroz neodgovorne, pomalo detinjaste".

O tome šta smo mi radili i šta je radilo Odeljenje na čijem sam još uvek čelu govore radovi na terenu, koje sa ponosom predstavljam kao svoj rezultat, a u stvari sve što je na tim projektima radio novi predsednik opštine jeste da je prisustvao završetku radova.

Sa druge strane, stalne napade na koalicione partnere razumem kao pokušaj Nagipa Arifija da stvori sebi prostor kako bi realizovao "datu reč" i uključio u vlast stranke kojima je obećao da će to učiniti, prvenstveno SNS - naveo je u pisanoj izjavi Salihi.

U Arifijevoj DP smatraju pak da u PDD "glume žrtve".

- Mi smo skupili hrabrost da lopovluku i zloupotrebama kažemo stop.

Ne može neko da šeta gradom i sedi po kafićima a da ne dolazi na posao jer je navodno bolestan - poručuju iz Arifijeve stranke.

Podsećaju da su posle dogovora u Tirani "odmah počeli da rade u interesu građana", uz posvećenost saradnji sa albanskim strankama, "realizujući projekte na kojima nije radila prethodna vlast".

Oni su optužili PDD "da je 85.000 evra namenjenih za stipendije pokušao da iskoristi za predizbornu kampanju".

- Taj novac ćemo isplatiti kome je namenjen, kao i novac za pripravnike koje ste ostavili na milost i nemilost bez posla početkom pandemije COVID 19 - poručili su iz DP.

Dodaje se da DP, zarad jedinstva, nije objavio brojne zloupotrebe PDD-a, poput "dodele novca poljoprivrednicima i protivzakonitog odobravanja medijskih projekata na dan kada su odbornici birali novu vlast.

- Što se tiče vaše opaske da nam je SNS omiljena stranka, podsećamo vas da je predsednik PDD (Šaip Kamberi, p.a) onaj ko želi po svaku cenu da postane deo Vlade Srbije sa SNS-om na čelu.

PDD je pre četiri godine glasao za program Vlade Srbije, naglašavajući da je Kosovo deo Srbije - tvrde iz DP.

Oni obećavaju da će do kraja implementirati dogovor iz Tirane.

ARIFI: DUG PREMA IZVOĐAČIMA 15 MILIONA

Opština duguje oko 15 miliona dinara izvođačima, kojima nije plaćeno ni za projekte iz 2017. godine, izjavio je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi. Na sednici Opštinskog veća u sredu usvojen je Nacrt rebalansa opštinskog budžeta, "dugovi po projektima za tri prethodne godine" biće izmireni novcem skinutim sa programa stručne prakse. Za ovu namenu prvobitno je planirano 40 miliona, ali će se izdvojiti 19, rečeno je.

Najnovije vesti