Bujanovac među šest opština sa najvećim prirodnim priraštajem

Od 169 gradova i opština u Srbiji, Bujanovac se nalazi među šest koji su 2017. godine imali pozitivan prirodni priraštaj, pišu BUjanovačke.

Međutim, i pored toga Bujanovac beleži pad nataliteta u odnosu na prethodne godine.

Prema statističkim podacima, osim Bujanovca, veći broj rođenih nego umrlih imali su još i Novi Pazar, Sjenica, Novi Sad, Preševo i Tutin.

Demografski grafikoni upozoravaju da Srbija ima najniži prirodni priraštaj u odnosu na sve bivše jugoslovenske republike.

S druge strane, svega 32 od 233 države na planeti beleže pad broja stanovnika, dok negativni prirodni priraštaj ima samo osamnaest zemalja sveta, od kojih se sedamnaest nalazi u Evropi.

Od tih 18 zemalja koje beleže smanjenje broja stanovnika, njih 13 se suočava sa negativnim prirodnim priraštajem i migracijama, a među njima je i Srbija, upozorava dr Ivan Marinković, naučni saradik Instituta društvenih nauka.

U našoj zemlji, upozorava on, godišnje od 35.000 do 38.000 ljudi više umre nego što se rodi, pa ne treba da čudi što smo između dva popisa stanovništva „izgubili“ između 350.000 i 380.000 stanovnika.

Uz to, zbog emigracije mladog stanovništva imamo veoma nepovoljnu starosnu strukturu – prosečna starost stanovnika naše zemlje je, kaže, skoro 43 godine.

Najnovije vesti