Bujanovačke: Albanci sa juga u dve kolone na parlamentarne izbore

Vranje - Albanske stranke neće se ujediniti za predstojeće parlamentarne izbore, već će najverovatnije nastupiti sa dve izborne liste, piše portal Bujanovačke.

Jedna lista će biti Koalicija Albanaca Doline, koju čine Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija i Pokret za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Za razliku od izbora 2020. godine u koaliciji nema Alternative za promene Šćiprima Arifija i Pokreta za reforme, za koje se očekuje da formiraju svoju parlamentarnu listu.

Izlazak na izbore u dve kolone, jedne koju predvodi PDD i druge na čijem je čelu Alternativa za promene, rezultat je sukoba između ove dve stranke oko prvog mesta na listi.

Da je postignut dogovor o Koaliciji Albanaca Doline, u kojoj nema Alternative i Pokreta za reforme, u ponedeljak je potvrđeno iz PDD-a.

"Danas potpisani sporazum rezultat je razgovora albanskih političkih subjekata i odgovor na dostojanstveno i profesionalno dosadašnje delovanje na parlamentarnom nivou.

Ovo je nastavak političke bitke za unapređenje prava Albanaca u Preševskoj dolini", poručili su iz PDD-a.

Na prošlim izborima jedinstvena lista pet albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa dobila je 26.500 glasova i osvojila tri poslanička mandata – što je najbolji rezultat do sada.

Poslanici su bili Nadije Bećiri i Arđend Bajrami.

Najnovije vesti