Bujanovčanin inicirao obnovu slikane fasade crkve u Prohoru

Vranje - Boban Kovačević poreklom iz Bujanovca, sin pokojnog Aleksandra Kovačevića – Ace Kuše, započeo je akciju prikupljanja pomoći za završetak obnove slikane fasade crkve u Manastiru Sveti Prohor Pčinjski, uoči proslave devet i po vekova od osnivanja jednog od najstarijih manastira u Srbiji i Evropi koja je zakazana za 13. jun ove godine, pišu Vesti, a prenose Bujanovačke.

Boban i njegov brat od strica, Nebojša Kovačević, okupljaju i animiraju uspešne poslovne ljude da se taj posao što pre privede kraju.

– U nameri da pomogne obnovu ove svetinje, naš pradeda je obilazio svako domaćinstvo, išao od sela do sela, a mi smo iskoristili prednost 21. veka i to isto započeli, ali preko društvenih mreža.

Poziv smo uputili uglavnom svojim prijateljima, uspešnim poslovnim ljudima, ali su dobrodošli i svi verujući ljudi širom dijaspore jer je ostalo da se dovrši još 16 manjih ikona, svaka veličine jednog kvadratnog metra.

Svaki manastir krije svoju istoriju, odnosno istoriju nas samih, Srba.

Zato je važno da tu istoriju negujemo i sačuvamo budućim generacijama.

Svako od nas se na ovaj način ne upisuje samo u eparhijske ili manastirske knjige ktitora, već u srpsku istoriju – poručuje Boban Kovačević (45) za Vesti.

Boban ovaj posao radi zajedno sa bratom, Nebojšom Kovačevićem, poznatijim kao Staklenac, a njihov deda, Nedeljko Kovačević krajem 19. veka u jeku turskog zuluma uspeo je ne samo da sačuva ovu svetinju od propadanja, već i da započne njegovu obnovu zbog čega se i našao na jednoj od fresaka.

Boban sada objašnjava da je za obnovu fasade crkve saznao prošlog leta kada je sa porodicom bio na odmoru u rodnom Bujanovcu.

– Boravili smo u manastiru, u društvu brata od tetke Nebojše Stošića i još nekih prijatelja iz Bujanovca kada se povela priča o proslavi 950 godina manastira i inicijativi da se obnove spoljašnje ikone, odnosno da se izgradi mozaik koji bi u tom slučaju bio dugovečniji.

Nebojša je rekao da je on već darodavac ikone Svetog Prohora na glavnom ulazu, a ovi prijatelji su donirali izgradnju česme sa posvetom povodom 950 godina manastira i letnjikovca na nekoliko stotina metara od manastirskog kompleksa.

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog podigao je vizantijski car Roman IV Diogen 1070. godine. U okviru vizantijske države ostao je sve do Nemanjinih osvajanja ovih krajeva između 1180. i 1190. godine. Tek krajem XII veka, u vreme velikog župana srpskog Stefana Nemanje, manastir je u sastavu Srbije. U istorijskim izvorima, međutim, ne pominje se sve do dolaska na vlast srpskog kralja Milutina (1282-1321).

Više o manastiru pročitajte klikom na link u nastavku.

Najnovije vesti