Budimo humani za Darijin vid

Vranje - Trogodišnja Darija Tašković iz Bujanovca boluje od teškog oštećenja očnog živca na oba oka i za njeno lečenje na klinici u Rusiji je potrebno 82.000 evra.

Roditelji, Stefan i Marija Tašković, pozivaju sve humane ljude da pomognu preko Fondacije Budi human slanjem SMS poruke 1308 na 3030.

Mala Darija je dete iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće i do njenog 16 meseca njen razvoj je tekao bez ikakvih problema.

"Međutim, kad je Darija napunila dve godine ustanovljena je retka dijagnoza Septo-optička displazija ili teška nerazvijenost očnog živca na oba oka.

Ne samo što je retka već ova dijagnoza obuhvata i niz drugih neuroloških oštećenja", izjavila je za Bujanovačke Darijina mama Marija.

Darija je prošle godine imala dve operacije na klinici u Rusiji i po rečima mame Marije neophodno je još minimum sedam operacija da bi napredak bio vidljiviji.

"Nakon operacija je bilo nekog pomaka u tom protoku od oka do mozga i jedina nada nam je ubrizgavanje aloplanta za regeneraciju očnog živca koji se radi samo na klinici u Rusiji", dodaje Marija.

Pored toga što ima oštećenje vida, kod Darije je usporen razvoj, pa su joj zbog toga svakodnevno potrebni logopedski i defektološki tretmani koji iziskuju velike troškove.

Darijin otac Stefan obavlja honorane poslove, Marija je zbog svakodnevne brige oko Darije i njenog mlađeg brata nezaposlena, što finansijsku situaciju dodatno otežava.

Marija kaže da su se proteklih godinu dana nekako snalazili sa novcem kako bi Dariji omogućili sve potrebne tretmane, ali da im je za ponovni odlazak u Rusiju neophodna finansijska pomoć.

"Najbitnija nam je operacija očiju, govor i napredak u razumevanju.

Mislili smo da ćemo moći sami da se izborimo, ali je iznos prevelik.

Prodali smo sve što smo mogli", kaže ona.

I pored retke i teške bolesti, Darija je veselo dete, ali ne i samostalno.

Ne priča, ne vidi i briga o njoj podrazumeva 24-časovni nadzor njenih roditelja.

Našoj maloj sugrađanki su potrebna sredstva za operacije, logopedske i defektološke tretmane, laboratorijske analize, lekove, suplemente, prevodilačke usluge, kao i za putne troškove i troškove u toku lečenja.

Za njeno lečenje potrebno je najmanje 9,7 miliona dinara, a sledeća operacija oba oka na klinici u Rusiji mora se obaviti najkasnije do kraja septembra.

Vranje News poziva sve ljude velikog srca da na delu pokažu solidarnost i dobrotu i pomognu maloj Dariji da izađe kao pobednik u svojoj borbi za vid.

Kako pomoći

Svi koji žele da pomognu mogu to da učine slanjem sms poruke 1308 na broj 3030, ali i uplatom novca na dinarski račun 160-6000001421580-11 i devizni: 160-6000001422088-39 IBAN:RS35160600000142208839, SWIFT/BC: DBDBRSBG

Najnovije vesti