Budžet za 2021: Za kapitalne investicije 530 miliona dinara

Nacrtom Odluke o budžetu, koja je u petaj usvojena na sednici Gradskog veća Vranja, projektovani su prihodi Grada u visini od oko 2,5 milijarde dinara, a rashodi na 2,66 milijarde.

Gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić precizirao je na konferenciji za medije nakon sednice da planirani deficit iznosi 170 miliona dinara i on je za 70 miliona manji u odnosu na 2020. godinu.

Objašnjavajući pojedine stavke u budžetu za 2021, Kostić je kazao da će za kapitalne investicije, poput završetka Ulice Bore Stankovića, rekonstrukcije Gradskog parka, izgradnje obilaznice, kao i vrtića u naselju Raška, biti izdvojen 531 milion dinara, odnosno 19 odsto od ukupnog iznosa.

Za saobraćajnu infrastrukturu planirano je 296 miliona dinara, odnosno 11 odsto, a za subvencije u privredi 22 miliona dinara.

- U saradnji sa Kancelarijom za mlade realizovaćemo projekat Smart učionice koji će okupiti najbolje mlade programere iz Vranja.

Za ovu namenu izdvojićemo 5 miliona dinara, pre svega za nabavku opreme i angažovanje licenciranih predavača - naglasio je Kostić.

On je rekao da će Grad podržati projekat rekonstrukcije paviljonskog dela Bolnice, gde će samo za nadzor biti izdvojeno 30 miliona dinara, dok će za gradsku opštinu Vranjska Banja biti transferisano 100 miliona.

Kada je reč o šestomesečnom izvršenju budžeta za ovu godinu, ono je bilo na nivou od 90 odsto od planiranog, zbog nešto slabijih prihoda tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja.

Do decembra, kako je naglasio, pad prihoda je bio umeren, a stanje u budžetu bolje "zbog reakcije države koja je Vranju uplatila 50, a Vranjskoj Banji 10 miliona dinara".

- Na kraju godine ipak očekujem ostvarenje budžeta u visini od 92 do 95 procenata od planiranog - prognozirao je Kostić.

Prema rečima gradske većnice Danijele Milosavljević članovi Veća usvojili su u petak i programe poslovanja sa finansijskim programima većine javnih preduzeća i ustanova za 2021. godinu, kao i Statut JU Sportski objekti, javne ustanove za upravljanje sportskim objektima u svojini grada Vranja.

Najnovije vesti