BSC u misiji jačanja duhovnih veza Srba i Bugara

Vranje - Posetom Rilskom manastiru u Bugarskoj i Manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog završen je projekat besplatnih ekskurzija u organizaciji Bugarsko-srpskog centra (BSC) u Vranju.

Kako za Vranje News kaže predsednik BSC-a Darko Anačkov glavni cilj projekta bio je "upoznavanje pripadnika bugarske nacionalnosti iz Vranja, kao i ostalih građana Vranja sa bliskim duhovnim vezama Srba i Bugara".

"S tim u vezi posetili smo najpre pre izvesnog vremena Sukovski i Poganovski manastir u Pirotskom okrugu, Ravanicu i Manasiju, te na kraju Rilski i Manastir Prohor Pčinjski.

U našem projektu učestvovalo je oko 150 građana koji su sa nama krenuli u avanturu obilaska svetinja u Srbiji i Bugarskoj.

Zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova Republike Bugarske i Generlanom konuzulatu Bugarske u Nišu došlo je do realizacije ovog projekta", navodi Anačkov za naš portal.

Interesovanje za ekskurzije, dodaje, bilo je veliko.

"Uprkos tome što je iza nas težak period borbe sa koronavirusom, koji se i dalje nastavlja, ljudi su bili željni putovanja i dali sebi malo oduška.

Republika Bugarska, preko svojih diplomatskih predstavništava, nastavlja da trasira put dobrosusedskih odnosa sa svojim komšijama, ali i da pomaže očuvanju kulture Bugara u Srbiji i da štiti interese bugarske nacionalne manjine.

U ime Bugarsko–srpskog centra zahvaljujem se svim učesnicima u projektu i nadam se da ćemo i naredne godine ispuniti očekivanja naših sugrađana", zaključuje Anačkov.

Najnovije vesti