BSC: Onlajn učenje maternjeg jezika za pripadnike bugarske manjine

Ministarstvo inostranih poslova Republike Bugarske i Bugarsko–srpski centar (BSC) u Vranju potpisali su u sredu ugovor o realizaciji projekta "Onlajn platforma", koji predviđa edukaciju iz bugarskog jezika.

Kako je u izjavi za Vranje News potvrdio predsednik BSC-a Darko Anačkov, "ciljna grupa projekta su prvenstveno pripadnici bugarske nacionalnosti u Srbiji, ali i svi građani Srbije koji imaju želju da uče bugarski jezik".

- Platforma će sadržati audio i video lekcije pripremljene od strane kompetentnih lica, tj. profesora bugarskog jezika i književnosti.

Svaki korisnik platforme moći će na kraju svakog nivoa učenja da proveri svoje znanje putem testova dostupnih na platformi - pojasnio je Anačkov.

On je potencirao da je reč o potpuno besplatnoj platformi.

- Neće biti nikakvih ograničenja u pristupu sadržajima.

Svima je poznato da u Bosilegradu i Dimitrovgradu učenici imaju mogućnost da pohađaju nastavu na bugarskom jeziku i svi uglavnom govore bugarski jezik.

Međutim, ne smemo zaboraviti činjenicu da određeni broj Bugara živi u Vranju, Leskovcu, Nišu, Pirotu, Zaječaru, Beogradu, Novom Sadu, Pančevu itd.

Ti ljudi nemaju mogućnost da uče bugarski jezik.

Kreiranjem ove platforme stvoriće se uslovi da na jedan komforan način iz svog doma svi zainteresovani mogu pratiti lekcije i sa lakoćom savladati materiju - navodi Anačkov za Vranje News.

Pored jezika, platforma će sadržati i informacije o bugarskoj kulturi, tradiciji i bugarskim običajima, jer su jezik i kultura jednog naroda tesno povezane.

- Veoma sam zahvalan Republici Bugarskoj, pre svega generalnom konzulu Bugarske Dimitru Canevu i doskorašnjem ambasadoru Bugarske Radku Vlajkovu, na neizmernoj podršci i razumevanju potreba Bugara u ovom kraju.

Nastavljamo našu saradnju i nadam se da će se ona proširiti i dodatno osnažiti novim inicijativama i uspešnim projektima - zaključio je Anačkov.

Projekat će se realizovati u okviru programa "Bugarska pomoć za razvoj" za 2021. godinu i trajaće godinu dana.

Najnovije vesti